Sorin Cîmpeanu: „Școala va decide dacă dorește și are condiții pentru testare în școală”

test saliva 1

foto: Getty Images

Ministrul interimar al Sănătății, Sorin Cîmpeanu, a informat că testele de salivă vor fi administrate în școală doar dacă instituția va decide că este de acord și are infrastructura necesară să facă acest lucru, în caz contrat, elevii vor fi testați de părinți.

Dacă școlarii vor fi testați în unitățile de învățământ va fi necesar acordul părinților.

„Procedura de administrare a testelor este în sarcina Ministerului Sănătății. La decizia școlii, testele vor putea fi administrate acasă, de părinți, sau în școală. Când există dorința profesorilor pentru a fi administrare în școală trebuie acordul părinților. Școala va decide dacă dorește și are condiții pentru testare în școală. Dacă nu, la domiciliu sub supravegherea părinților sau reprezentanților legali. Rezultatul poate fi trimis în scris sau pe email dirigintelui sau învățătorului sau directorului. Fac apel la responsabilitatea părinților de a comunica corect și la timp rezultatele acestor teste.”, a transmis Sorin Cîmpeanu.

Dacă testul de salivă este pozitiv și se face testul PCR și iese negativ poate continua cu prezență fizică. Dacă nu se face testul PCR sau e pozitiv, elevul rămâne acasă 14 zile.

Deși testele ar fi trebuit să ajungă în școli la finalul acestei săptămâni, ministrul a anunțat că distribuirea acestora va întârzia.

„La finalul acestei săptămâni vor ajunge în școli. Ulteriori IGSU ne-a adus la cunoștință că aceste teste vor ajunge în școli în prima parte a săptămânii viitoare. Inițial am anunțat că la finalul acestei săptămâni vor ajunge testele în școli. Ulteriori IGSU ne-a adus la cunoștință că aceste teste vor ajunge în școli în prima parte a săptămânii viitoare.”, a zis Cîmpeanu.

Astăzi, mai multe sindicate din învătământ au anunțat manifestații împotriva deciziei privind testarea elevilor de către profesori. Potrivit acestora, cadrele didactice sunt mult mai expuse virusului, iar testarea într-o școală cu un număr de circa 600 de elevi durează cel puțin două ore.