Sorin Cîmpeanu, prezent la Forumul Educației din Iași

sorin-cimpeanu_277c64868c

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu a fost prezent în acest weekend la Iași unde a luat parte la Forumul Educației. În cadrul evenimentului, ministrul a subliniat cu schimbările din noua Lege a Educației. Acesta a declarat că educația are mare nevoie de o finanțare serioasă. De asemenea, ministrul a criticat lipsa creșelor din municipiul Iași.

Sorin Cîmpeanu a scos în evidență punctele forte și cele slabe ale învățământului ieșean. Pe lângă faptul că Iașul se mândrește cu elevi care înregistrează performanțe deosebite, ministrul a subliniat rata crescută a abandonului școlar în unitățile din mediul rural.

„Județul Iași, dincolo de faptul că este județul cu cea mai mare populație școlară, ați prezentat aici, să știți că la nivel național, să știți cum vă raportați cu cei peste 100.000 de elevi, în învățământul antepreșcolar, stăm rău cu creșele. Aveți, mai bine poate decât în oricare alt județ, reprezentată și excelența dar, din păcate, aveți reprezentate și vulnerabilități, de aceea revin, justul echilibru între excelență și echitate este poate mai bine reprezentat, din perspectiva necesității, în județul Iași decât în oricare alt județ, a spus Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației.

Potrivit ministrului, în anul 2023 bugetul pentru bursele elevilor va fi de zece ori mai mare decât cel prevăzut în anul 2020. Astfel, se vor face primii pași spre reducerea abandonului școlar. Acesta a mai precizat că şcolile nu vor mai avea o medie minimă de la care pot fi acordate aceste burse.

„Bursele elevilor sunt unul dintre cei patru piloni care pot reduce, cu adevărat, abandonul școlar. Pentru prima oară, au fost plătite de la bugetul de stat, în anul 2020, iar bugetul a fost 270 de milioane de lei. Pentru 2023 bugetul este de zece ori mai mare. 2,7 miliarde lei. Exact 10 ori mai mare decât a fost în 2020. Bursele sunt de două feluri: bursele profesionale, bursele pentru excelență olimpică. Totuși, mare parte a burselor trebuie să fie pentru susținerea performanței școlare, de studiu, pentru susținerea performanței școlare, că le putem numi de merit, și sunt pentru susținerea elevilor cu nevoi sociale, a mai spus Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației.

La dezbaterea de la Iași pe tema noilor legi ale Educaţiei au participat 300 de profesori din învăţământul preuniversitar.