Sorin Cîmpeanu despre testele de salivă în școli: „Sunt utilizate în mai multe state europene. Nu e un act medical”

sorin-cimpeanu_277c64868c

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că se ia în calcul folosirea testelor de salivă în școli, care nu este considerat un act medical, dar care sunt deja folosite cu succes și în alte state europene.

„E o măsură de screening, nu cred că pentru această măsură de screening, care nu este un act medical, e nevoie de formulare de acord. Este pur şi simplu prelevarea unui strop de salivă. Nu cred că trebuie să exagerăm în cazul ăsta. Există aceste teste utilizate în mai multe state europene, este adevărat, nu este un test omologat la nivelul Agenţiei Europene a Medicamentului, dar este un test omologat la nivelul unor agenţii naţionale, precum cele din Franţa sau Austria”, a declarat Sorin Cîmpeanu, miercuri seară, pentru B1 Tv.

Ministrul a adăugat că rezultatul testului din salivă trebuie dublat de un test antigen sau RT-PCR, pentru un rezultat concludent.

Grupul de suport tehnico-ştiinţific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României a adoptat în unanimitate decuplarea scenariilor de funcţionare a şcolilor de rata de infectare din localitate şi adoptarea deciziilor de suspendare a prezenţei fizice în funcţie de cazurile confirmate la nivel de clasa/şcoala, în paralel cu intensificarea măsurilor de control din partea autorităţilor competente, în vederea respectării regulilor de protecţie sanitară în şcoli, a declarat miercuri ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, la finalul ședinței de Guvern.