Sondaj Geeks for Democracy: „91% dintre romani nu sunt de acord cu gratierea condamnatilor pentru coruptie”.

unire_romania

Conform unui studiu comandat de Geeks for Democracy, romanii nu sunt de acord cu gratierea si amnistia. In plus, 80 la suta dintre ei considera ca Romania mrge intr-o directie gresita. Concluziile studiului:

 • Cea mai mare parte a românilor susțin că, în România, lucrurile merg în direcția greșită (80%).
 • Amnistia și grațierea condamnaților sunt considerate măsuri rele pentru societate (70%). Românii care consideră că amnistia și grațierea sunt niște măsuri bune și foarte bune au, mai degrabă, următorul profil: locuiesc în mediul rural, au peste 45 de ani, educație sub medie și au votat cu PSD/ALDE/UDMR la ultimele alegeri parlamentare.
 • Trei sferturi din populația țării se opun măsurilor de amnistie și grațiere. Românii care sunt de acord cu aceste măsuri sunt mai apropiați de următorul profil: locuitor din zona rurală a regiunii istorice Muntenia, cu vârsta de peste 45 de ani și cu educație sub medie sau medie, care la ultimele alegeri parlamentare a votat cu PSD/ALDE/UDMR.
 • Când participanților la sondaj li s-au oferit exemple de acțiuni infracționale care ar putea fi iertate de statul român, procentul celor care se opun amnistiei și grațierii a crescut. Românii sunt puțin mai indulgenți față de persoanele care au săvârșit acte de corupție din bani publici și mai puțin indulgenți față de grupurile care au săvârșit acte de violență cu vătămare corporală (tâlhărie, viol etc).
 • În ceea ce privește pedepsele, 7 din 10 români susțin că acestea sunt prea mici pentru actele de violență cu vătămare corporală (tâlhărie, viol, etc.) Totuși, trebuie menționat că aproximativ 15% dintre respondenți nu au putut să evalueze în ce măsură pedepsele actuale sunt adaptate infracțiunilor. Votanții PSD, ALDE și UDMR sunt mai indulgenți față de pedepsele pe care la pot primi agresorii față de votanții opoziției.
 • Trei sferturi dintre români consideră că faptele de corupție ale politicienilor le afectează viața în mare și în foarte mare măsură.
 • Lupta anti-corupție este un demers important pentru 8 din 10 români.
 • Eliberarea deținuților din închisoare prin recursul compensatoriu este considerată o măsură rea de peste jumătate dintre români. Cetățenii care sunt de părere că eliberarea a fost o idee bună au, mai degrabă,  următoarele trăsături: locuiesc în regiunile Muntenia sau Moldova, au sub 45 de ani și educație sub medie și au votat cu Coaliția de guvernare.
 • Peste jumătate dintre cetățeni consideră că modificările aduse legilor justiției și codurilor penale în ultimii 2 ani sunt rele. Românii care au făcut această evaluare locuiesc în mediul urban, au vârsta sub 45 de ani, au studii superioare și au votat cu partidele din opoziție la ultimele alegeri parlamentare.
 • Jumătate dintre români consideră că România nu este pregătită să preia președenția UE.
 • Românii doresc într-o proporție covârșitoare să rămână membră a UE. Românii cu vârste peste 45 de ani și cei cu studii mai scăzute sunt cei care ar dori, într-o mai mare măsură, ieșirea României din UE. Nu există, totuși, diferențe în ceea ce privește preferințele politice materializate prin votul la ultimele alegeri parlamentare.