Șomer de lux cu aspirații la Cotroceni. Crin Antonescu va fi candidatul comun al partidelor din coaliția de guvernământ
Liderii partidelor din coalitia de guvernament, PSD, PNL, UDMR au ajuns astazi la un acord pentru desemnarea unui candidat unic la alegerile prezidențiale. Crin Antonescu este candidatul agreat urmand ca fiecare partid sa agreeze aceasta optiune.
Între 20 martie 2009-26 mai 2014, Crin Antonescu a fost președinte al PNL, după ce la 8 martie 2010 a fost reales președinte al PNL, avându-l drept contracandidat pe Ludovic Orban.
Candidatura lui Antonescu la alegerile prezidențiale din 2009 a fost susținută de reprezentanți ai societății civile din România, precum Doina Cornea, surorile lui Corneliu Coposu, istoricii Lucian Boia și Neagu Djuvara.
La primul tur de scrutin pentru alegerea președintelui României, desfășurat la 22 noiembrie 2009, Crin Antonescu a terminat pe locul al treilea, întrunind 20,02% din sufragii. În al doilea tur de scrutin, Crin Antonescu l-a susținut pe candidatul Partidului Social-Democrat, Mircea Geoană.
Pe 9 ianuarie 2011 Crin Antonescu și Daniel Constantin, președintele Partidului Conservator au semnat protocolul de formare a Alianței de Centru Dreapta (ACD). Ulterior, pe 5 februarie 2011, între liderii partidelor componente ale Alianței de Centru Dreapta (Crin Antonescu, Daniel Constantin) și liderul Partidului Social Democrat, Victor Ponta, s-a semnat protocolul de formare a Uniunii Social Liberale (USL), o alianță de tip electoral și politic o alianță de tip electoral și politic, formată la inițiativa lui Dan Voiculescu, între partide de stînga și de dreapta.
Președinții celor două partide puternice din Uniunea Social Liberală, PSD și PNL, Victor Ponta și Crin Antonescu, au devenit copreședinți ai USL. Scopul declarat al USL a fost acela de îndepărtare de la putere a președintelui Băsescu, de câștigare a alegerilor din 2012 și a alegerilor prezidențiale din 2014. Programul politic al USL prevedea o amplă reformă constituțională și reforma administrației.
Înțelegerea politică dintre PSD și USL prevedea ca președintele PNL să fie candidatul USL la alegerile prezidențiale din 2014, iar ca președintele PSD să devină primul-ministru al Guvernului României, în eventualitatea câștigării alegerilor de către USL.
În vara anului 2012, în contextul modificării majorității politice din Parlament, când mai mulți membri ai partidului de la guvernare PDL au trecut în alte partide (în special în partidele din componența USL), Vasile Blaga (PDL) a fost revocat din funcția de președinte al Senatului. Prin vot parlamentar, Crin Antonescu a fost ales în locul lui Blaga la conducerea camerei superioare a Parlamentului.
În urma alegerilor parlamentare din 2012, este reconfirmat în funcția de președinte al Senatului. În 2013, alcătuiește Comisia pentru Revizuirea Constituției în camera superioară a Parlamentului.
În 2012, ca urmare a suspendării președintelui Traian Băsescu, Antonescu a preluat funcția acestuia, ca președinte interimar. El a rămas în funcție până la invalidarea de către instituțiile în drept referendumului pentru demiterea președintelui în exercițiu, decizie publicată în Monitorul Oficial pe 27 august 2012.
După eșecul tentativei de răsturnare a lui Traian Băsescu, Crin Antonescu a cedat în condiții niciodată explicate șefia PNL în favoarea lui Klaus Iohannis în 2014. El s-a retras practic din viața publică timp de zece ani. O mare parte a timpului a petrecut-o la Bruxelles alături de soția sa, Adina Vălean, cât timp aceasta a fost comisar european.