Șomajul din județul Iași a ajuns la 3,33%, cea mai scăzută rată din anul 1991 până în prezent

someri

La această dată sunt înregistrate în județul Iași un număr de 9315 persoane fără loc de muncă, din care 2670 sunt fără studii sau cu studii de cel mult patru clase, iar 3342 persoane au doar opt clase și fără nicio calificare. Desigur, există și personal calificat, dar numărul acestuia este redus: doar 920 absolvenți de liceu, inclusiv din acest an și 294 cu studii universitare.

Dintre acestea, 84% sunt din mediul rural și doar 14% din mediul urban. În prezent sunt disponibile 13.187 locuri de muncă vacante, cele mai multe fiind destinate sectorului de servicii, construcțiilor, industriei și confecțiilor. O situație îngrijorătoare rămâne aceea a celor peste 9.000 de persoane, majoritate din mediul rural, care nu mai beneficiază de niciun ajutor din partea statului.

Cu studii de cel mult opt clase, ele nu pot fi angajate deoarece cerințele de astăzi se îndreaptă către persoane cu o calificare obținută ca urmare a unor cursuri de școlarizare sau calificare. Majoritatea persoanelor au fost beneficiare ale veniturilor minim garantate gestionate de către primăriile comunelor.