Soluții propuse de USR pentru decongestionarea traficului ieșean

Problemele traficul ieșean nu mai sunt de mult o noutate. Cele mai mari dificultăți apar, în special, la primele ore ale zilei, atunci când se creează blocaje în cele mai circulate artere ale orașului. Fie că vorbim de Păcurari, Mircea cel Bătrân, Galata, Tătărași, Nicolina sau Bucium, autoritățile nu au luat încă măsuri pentru decongestionarea traficului.
Astăzi, în cadrul unei conferințe la sediul USR din Iași s-au discutat principalele probleme ale traficului ieșean si soluțiile care stau la baza rezolvării acestuia. Printre soluțiile prioritare se numără și construcția variantei ocolitoare de est, dar și crearea unui sens giratoriu la intrare spre Bucium.
„Am venit cu această propunere pe partea de est pentru că mulți se întreabă de ce pe est, de ce nu continuăm centura actuală. Centura actuală nu-și mai are rolul pe care l-a avut inițial, pentru că efectiv tot traficul de tranzit din oraș este un conflict urban disfuncțional destul de mare, iar conexiunea dinspre Uricani către partea estică, nu se poate face pentru că avem o zonă protejată, după cum știm cu toții, Pădurea Bârnova, astfel încât este o constrângere majoră care ar fi condus către blocarea acestui proiect. Soluția pe care o propun și pe care o vedem de față este Varianta Ocolitoare Iași Est”, a declarat Adrian Covăsneanu, secretar de stat.
Decongestionarea traficului din Bucium poate fi realizată prin înființarea unui sens giratoriu. Aceasta este propunerea senatorului USR PLUS, Marius Bodea, pentru un trafic mai eficient în zonă, având în vedere că traficul actual din această zonă afectează 100.000 de ieșeni.
„Avem nevoie de varianta de ocolire Est așa cum a explicat Adrian. Avem nevoie de bulevard urban așa cum a explicat Cosette în Bucium, însă aceste soluții nu rezolvă definitiv blocajul de la intersecția Bucium, la baza pasajului Socola și de aceea la soluțiile pe care le-au prezentat colegii mei, avem nevoie și de soluții punctuale în intersecția respectivă. Prima investiție care nu este nici măcar foarte costisitoare și nici foarte complicată este schimbarea acestei intersecții, din cum o știm astăzi, unde există conflicte de trafic între axele Trei Fântâni – Poitiers, Bucium – Granit într-o soluție cu intersecție cu sens giratoriu în formă eliptică”, a explicat Marius Bodea, senator USR PLUS.
Costurile estimate ale acestei soluții care elimină semafoarele din intersecția respectivă sunt de 6 milioane de lei. Breteaua poate fi realizată în 36 de luni, în vreme ce sensul giratoriu din intersecție ar necesita 18 luni.