Soluții pentru susținerea Ucrainei și a Republicii Moldova

7843bf2f43bb49bbbe09e46336da5031

Astazi se implineste un an de cand a inceput razboiul din Ucraina. In acest context s-a discutat tot mai mult aderarea ei impreuna cu Republica Moldova la Uniunea Europeana. Acest pas, spun europarlamentarii, ar aduce o schimbare din toate punctele de vedere pentru cele doua tari.

Aflat intr-o vizita la Iasi, eurodeputatul Dacian Ciolos a declarat ca au fost purtate discutii la nivelul Comisiei Europene si la Parlamentul European cu privire la aderarea Ucrainei si Republicii Moldova la UE.

Dacian Cioloș, eurodeputat:

Astazi se implineste un an de cand Ucraina a fost agresata de Rusia, un an de rezistenta a poporului ucrainean fata de agresiunea rusa. Sper ca acest razboi sa se finalizeze cat mai repede cu reusita Ucrainei. Intre timp, si Ucraina si Republica Moldova au capatat statutul de tari candidate la Uniunea Europeana deci o perspectiva care devine mult mai clara. Sper ca in urmatoarele luni, urmatorul an maxim sa inceapa si negocierile de aderare. Asta inseamna si oportunitati si pentru aceasta regiune. Pentru ca ceea ce este acum o frontiera a Uniunii Europene pe care noi trebuie sa o aparam va deveni o frontiera tot mai permeabila, o linie de apropiere decat de separare.”

Vladimir Putin a renuntat zilele trecute la decretul ce recunostea suveranitatea si integritatea teritoriala a Republicii Moldova in problema transnsnistreana. Masura ar fi fost luata in contextul unei declaratii facute de presedintele Volodimir Zelenski care a avertizat că planul Rusiei este de a înlocui conducerea pro-occidentală a Moldovei, iar pentru aceasta Moscova și-ar dori să țină sub control Aeroportul din Chişinău, pentru a putea transporta soldaţi şi echipamente prin care să deschidă un nou front în Ucraina dinspre Transnistria. In acest context, sunt luate deja primele masuri de securitate.

Dacian Cioloș, eurodeputat

„In urmatoarea sesiune plenara a Parlamentului European am cerut deja sustinere politica o dezbatere cu rezolutie in Parlament pe subiectul securitatii Republicii Moldova si sa cerem Comisiei Europene si statelor membre sa isi exprime sprijinul clar pentru Republica Moldova cu resursele de care a nevoie.

Un prim pas, din momentul aderarii la Uniunea Europeana a Ucrainei ar fi investiile in remedierea pagubelor produse in urma razboiului.