Soluții pentru scoaterea traficului greu din Iași

Iasul este tot mai sufocat din cauza traficului greu. O asociatie civica a venit cu o noua propunere pentru fluidizare si propune Varianta Ocolitoare Iași-Est. Pe langa avantajul ca va decongestiona traficul din zona metropolitana, aceasta ruta va avea si un efect pozitiv asupra mediului si va reduce numarului accidentelor rutiere.

Traficul greu ce tranzitează aglomerația Iași se desfășoară pe actuala structura care este subdimensionata. Momentan, TIR-urile si camioane circula pe DJ 248 (Iași-Vaslui), Varianta Ocolitoare Iași-Vest, DN 24 Iași – Vaslui și DN 28 Iași- Roman. Spre exemplu, pe ruta Vaslui-Iași via DJ 248 şi Varianta Ocolitoare Iași Vest DN 28D este ineficientă pentru că nu reușește să preia traficul greu din Municipiul Iași. Traficul greu dinspre vama Albita şi municipiul Huși nu este „atras” de aceasta relație, pe cale de consecință acesta fiind nevoit să tranziteze doar prin Municipiul Iași.

Adrian Covasnianu, fost secretar de stat

Discutia legata de acele bretele de Aeroportul Iasi la viitorul Spital Regional de Urgenta ne-a obligat sa luam noi o atitudine si am venit cu o propunere. Stim discutia recenta ca drumul de legatura dintre aeroport si Spitalul Regional de Urgenta ca nu pot fi finantate din fonduri europene. In acest sens, propunerea pe care noi am inaintat-o. Chiar a ajuns la CNAIR si propunerea noastra a fost cea de a corela cu aceste proiecte. Ne referim la Varianta de Ocolire Iasi – Est sa fie in legatura cu autostrada A8.

O altă problemă ar fi și circulatia înspre Bucium, de-a lungul principalului drum național. Dezvoltarea imobiliară din zona a condus către creșterea mobilității urbane și la un grav conflict de trafic: suprapunerea traficului greu într-o zonă rezidențială formată din locuințe individuale și colective. Propunerea este de eliminare a traficului greu de pe Șoseaua Bucium, Bulevardul Poitiers şi Calea Chișinăului prin Varianta Ocolitoare Iași-Est.

Adrian Covasnianu, fost secretar de stat

E nevoie de corelarea acestor proiecte la Varianta de Ocolire Iasi, ma refer la autostrada A8 si la retelele de acces si de acum timpul este impotriva noastra. Trebuie sa actionam rapid pentru ca finantarile sunt finite si nu vor fi pe termen lung. De asta am asteptat finalitatea discutiilor si sa propunem acest demers catre ministrul Transporturilor.

Investiția va scoate traficul greu din municipiul Iași, nu se va suprapune cu imobile, cum o făceau alte variante propuse anterior, și va oferi conectivitate cu varianta ocolitoare Iași-Nord la profil de autostradă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *