Soluţii pentru reducerea poluării, în cadrul Forumului “Investind în mediu, investim în viitor”

Sharing is caring!

Reducerea poluării şi protejarea mediului înconjurător sunt priorităţi ale Partidului Naţional Liberal, în contextul actual al crizei de idei de care dau dovadă atât Guvernul, cât şi autorităţile
locale, în speţă Primăria Iaşi.

Forumul “Investind în mediu, investim în viitor”, unul din cele mai mari evenimente dedicate acestui subiect şi organizat la Iaşi de către PNL, a tratat problemele actuale de mediu în judeţ dar şi pe plan naţional, deschizând, totodată, porţile către idei de implementare a unor acţiuni care să asigure un mediu curat pentru viitoarele generaţii. Printre lectori s-au numărat europarlamentarul PNL Adina Vălean, deputaţii PNL Costel Alexe şi Marius Bodea, preşedintele comisiei judeţene de Mediu, Ape şi Silvicultură, Petru Avram, preşedintele Green Group şi preşedinte al Coaliţiei pentru Economia Circulară, Constantin Damov, şef serviciu Analiză Calitate din cadrul ApaVital SA, Orest Trofin, conf. univ. dr. Lucian Sfîrcă, din cadrul Facultăţii de Geografie şi Geologie, Universitatea “Al. I. Cuza” Iaşi, Cătălin Roibu, şef lucrări dr. ing. în cadrul Facultăţii de Silvicultură, Universitatea “Ştefan cel Mare” Suceava şi Gelu Puiu, reprezentant al Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva”.

Le mulțumesc tuturor celor care au răspuns pozitiv invitației și totodată provocării lansate de filiala Iași a Partidului Național Liberal de a dezbate un subiect controversat, dar vital pentru viitorul copiilor noștri și a generațiilor viitoare: protejarea mediu înconjurător și combaterea poluării! Din păcate, o spun cu toate răspunderea, autoritățile locale și centrale din România tratează de foarte multe ori superficial acest capitol. De la momentul aderării României la Uniunea Europeană și până la finalul anului 2018 au fost deschise 56 de proceduri de infringement împotriva României, din care 19 vizează direct sau conex probleme de mediu.

Fie că vorbim de o transpunere greșită a directivelor UE în legislația româneasca, sau de încălcări grave ale legislației în domeniu, este clar că se impune o dezbatere și o analiză profundă a corelării legislației autohtone cu legislația europeană. Am purtat atât în mandatul trecut, cât și în ultimii 2 ani o corespondență insistentă, uneori agasantă cu Ministerul Mediului pentru a găsi rezolvare la combaterea poluării din Iași.

Totodată le-am cerut insistent ultimilor 4 prim-miniștri și ultimilor 5 miniștri ai transporturilor și dezvoltării regionale urgentarea alocării fondurilor pentru Șoseaua de Centură a Iașului, un proiect de investiții strâns legat de combaterea poluării, căci ar prelua o parte semnificativă a traficului ce tranzitează Municipiul Iași, a declarat deputatul Costel Alexe.

Preşedintele PNL Iaşi a subliniat nevoia unui un pachet de măsuri la nivelul municipiului Iaşi, în condiţiile în care decizia mutării Vămii nu a fost îndeajuns ca nivelul poluării în zona Podului de Piatră să scadă, aşa cum arată ultimii indicatori PM10.

“Măsurile sunt știute de autorități și să știți că sunt facile și există chiar și finanțare, dar se tergiversează politic și birocratic implementarea lor și cu fiecare zi pierdută sunt tot mai convins că Iașul este pedepsit și ținut intenționat într-o zona gri, bolnăvicioasă din punct de vedere administrativ! Alocarea fondurilor pentru finalizarea lucrărilor la Șoseaua de Centură a Iașului are același efect precum un transplant pulmonar. Imaginați-vă că acum efectiv suntem sufocați și abia respirăm din cauza prafului, șantierelor, noxelor, a traficului transfrontalier din și spre vămile cu Republica Moldova și Ucraina! Toate acestea vor dispărea dacă Iașul ar primi un plămân nou, funcțional, care să asigure un trai sănătos ieșenilor, un balon cu oxigen! Sunt ieșean, deputat și vicepreședinte al Comisiei de Mediu și vă spun că nu mă voi opri până când acest deziderat nu va fi îndeplinit! Am umblat în ultimii ani pe la
porțile ministerelor, fie că vorbim de Ministerul Transporturilor, Dezvoltării Regionale sau Guvern și dacă este nevoie mă vor ști de la paznic până la secretare și directori și toți miniștrii care se vor perinda, căci și asta e o mare problemă: o instabilitate incredibilă pentru că miniștrii sunt devorați periodic și toate acordurile și discuțiile se resetează! Am observat că mulți colegi din Partidul Național Liberal și din opoziție s-au alăturat demersurilor mele de urgentare a lucrărilor la Centura Iașului, dar m-aș bucura să găsesc deschidere și măcar în al 12 lea ceas reprezentanții Partidului Social Democrat să fie lăsați să își facă datoria față de ieșeni! Este trist și frustrant să fii parlamentar de Iași și partidul să te țină ca pe o unealtă și să nu îți permită să susții proiecte locale, vitale pentru dezvoltarea și însănătoșirea orașului, județului pe care îl reprezinți!”, a mai declarat Costel Alexe.

Totodată, europarlamentarul Adina Vălean s-a arătat îngrijorată de lipsa Şoselei de Centură a Iaşului şi a unui plan concret de reducere a poluării.”Am constatat cu îngrijorare că Iaşul, un oraş de asemenea talie, nu are o şosea de centură şi nici măcar un plan de calitate a aerului. Nu vreau să mă gândesc unde ar fi fost astăzi fără Aeroport. Suntem foarte în urmă cu măsurile de reducere a poluării şi ştim că Iaşul se află pe lista judeţelor în stare de infringement. Dar trebuie să precizez că până să se ajungă aici, Comisia Europeană a propus soluţii şi a oferit consultanţă de nenumărate ori autorităţilor române”, a declarat europarlamentarul Adina Vălean.

shares