Soluții pentru prevenirea obezității

obezitatea-infantilă

Majoritatea copiilor obezi devin adulți obezi, arată studiile de specialitate. Singura posibilitate este prevenția și se poate face chiar de la vârste fragede cu ajutorul cadrelor didactice. Traista cu sănătate este un proiect implementat de medicii ieșeni care le explică profesorilor și părinților tehnici prin care cei mici să înțeleagă care sunt alimentele sănătoase și cât de important este să ai un stil de viață sănătos prin intermediul jocurilor sau poveștilor.

Prevalența obezității a crescut foarte mult și există prognoze până în 2030 că 90% dintre adulți vor fi supraponderali. La fel, prognozele arată că obezitatea în rândul copiilor va crește foarte mult. 1 din4 copii ar putea să fie obezi, ceea ce este foarte grav și pentru a preveni această situație în rândul copiilor, ne-am gândit să realizăm activități de educație.Aceste activități trebuiesc făcute în mod repetat”, prof.univ.dr.Veronica Mocanu, inițiator proiect „Traista cu sănătate”.

Obezitatea este o boală cronică, spun specialiștii și odată apărută, nu se mai vindecă.

Majoritatea părinților, mai exact 5% din părinții copiilor obezi nu realizează problema de sănătate pe care o are copilul lor, iar dintre copii cu probleme de greutate cei mai mulți părinți se alarmează atunci când copilul este mai slăbuț și nu își fac griji când copilul este mai grasuț”, a mai spus prof.univ.dr.Veronica Mocanu, inițiator proiect „Traista cu sănătate”.

În anul 2021, Iașul a primit premiul Comisiei Europene pentru activitățile de promovarea a unui stil de viață sănătos în rândul copiilor , motiv pentru care a fost organizată Conferința Cooperarea România-Republica Moldova „Prevenția obezității la vârsta copilăriei – Educația pentru un stil de viață sănătos”, ediția a X-a. Evenimentul a fost organizat de Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași și Fundația Tradiții Sănătoase în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Iași, cu sprijin financiar din partea Uniunii Europene.

Proiectul își propune să aducă infrastructura regională de sănătate la standardele europene. Populația țintă este reprezentantă de medicii specialiști, de medicii de familie, de cercetătorii seniori, doctoranzi, nutriționiști, de studenți care vor avea posibilitatea să utilizeze dispozitive și aparatura achiziționată prin acest proiect. De asemenea, beneficiarul direct va fi populația, aproximativ un milion de persoane care se găsește atât în Moldova, cât și în România , în regiunea de Nord-Est”, spune șef lucrări Magdalena Cuciureanu, coordonator proiect.

Eficient ar fi ca elevii să participe o dată pe săptămână la o lecție în care să afle informații despre alimentație, cât de importantă este educația fizică și igiena, pentru a fi sănătoși.