Solutii pentru combaterea dezinformarii

Mecanismele si temele dezinformarii in Romania, Bulgaria, Polonia, Republica Moldova si Ucraina au fost discutate in cadrul unei conferinte internationale „Fake news – Fake reality: Dezinformarea în Europa de Est. Reziliență socială prin gândire critică”. Evenimentul a fost organizat de Asociatia Alternative Sociale impreuna cu Alianta Internationala a Jurnalistilor Romani si Centrul Judetean de Resurse si Asistenta Educationala Iasi.

In cadrul evenimentului au participat invitati din mai multe tari ale Europei de Est care au discutat despre impactul dezinformarii asupra drepturilor omului si  au cautat solutii concrete de prevenire si demascare a mesajelor false. In cadrul conferintei au fost sustinute si dezbateri pe tema dezinformarii, la care au participat peste 50 de reprezentanti ai unor institutii publice si private din domeniul educatiei, al drepturilor omului si de media din tarile estice.

Alexandru Gulei, Director Executiv Asociația Alternative Sociale: “Educatia este unul dintre pilonii principali in combaterea dezinformarii. Este important ca fiecare dintre noi sa intelegem realitatile sociale, sa intelegem fenomenele sociale si sa intelegem faptul ca dezinformarea ne priveste pe fiecare dintre noi. Este important sa avem noi, propriile decizii legate de stirile pe care le credem, legate de locul din care ne alegem informatiile iar lucrul acesta se intampla daca scoala ne doteaza cu o serie de informatii si abilitati in domeniul acesta al gandirii critice. Asadar, cadrele didactice au un rol important, duc o „batalie” alaturi de noi pentru combaterea dezinformarii si ele trebuie la randul lor sa fie pregatite pentru a invata tinerii ce este dezinformarea si de ce este relevanta pentru fiecare dintre noi”.

Profesorii, cat si institutiile publice si private au datoria de a informa corect reprezentantii institutiilor de presa.

Alexandru Gulei, Director Executiv Asociația Alternative Sociale: “Trebuie ca aceste institutii sa se preocupe de modul in care comunica, sa se preocupe de combaterea mesajelor false si de intarirea credibilitatii acestor institutii printr-o comunicare constanta si transparenta“.

Problema dezinformarii este una cat se poate de serioasa in Romania si nu numai, iar oamenii au dreptul de a primi informatii corecte.

Alexandru Gulei, Director Executiv Asociația Alternative Sociale: “Ca mesaj din partea Asociatiei Alternative Sociale “Noi credem ca dezinformarea este o tema strans legata de cea a respectarii drepturilor omului. Dezinformarea produce efecte negative asupra modului in care ne traim fiecare dintre noi viata, fie ca este vorba de aspect care tin de sanatate si am vazut recent in pandemie impactul dezinformarii, fie ca este vorba de chestiuni care tin de luarea unor decizii financiare sau chiar de vacante si petrecerea timpului liber”.

Conferinta a incheiat un proiect complex care a inclus cursuri pentru 27 de jurnalisti si peste 200 de cadre didactice. De asemenea, au fost organizate intalniri cu peste 800 de studenti in cadrul mai multor evenimente organizate la universitatile din tara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *