Soluții împotriva poluanților

foto_laborator

Un grup de cercetatori de la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" (UAIC) si-a câstigat un loc important în mediul stiintific international prin solutii inovative si ecologice privind epurarea apelor uzate. Pentru a ataca substantele chimice periculoase ce rezista la tratamente conventionale ale apelor reziduale, echipa de cercetatori de la Cuza au sintetizat în laborator o serie de materiale, atât de mici încât nu pot fi vazute nici cu un microscop obisnuit.

Apele uzate sunt pline de poluanti. Ele trec, în mod obligatoriu, prin statii de epurare a apei, unde acestia sunt eliminati prin mai multe etape si prin mai multe metode de tratament. Însa, o parte dintre compusii toxici sunt rezistenti la procedeele obisnuite si ramân în apa. Chiar daca sunt în concentratii mici, acei poluanti sunt periculosi pentru sanatatea oamenilor. De exemplu, o substanta prezenta în ape, rezultata din produsele din plastic – Bisfenol A sau BPA – afecteaza direct sistemul endocrin, creste riscul de cancer, diabet, accelereaza pubertatea feminina, precum cresterea dezechilibrata a proportiei genului feminin în speciile acvatice. Bisfenolul A este nereactiv la procedeele chimice clasice din statiile de tratament, astfel încât pentru eliminarea lui sunt necesare procedee sofisticate si costisitoare.

„Bisfenolul A este unul dintre inamicii cei mai de temut ai sanatatii publice si extrem de greu de înlaturat din ape. De câtiva ani, cautam solutii mai ieftine, mai ecologice si mai usor de produs decât procedeele actuale. Ambele procedee au necesitat colaborarea într-o echipă interdisciplinară și internațională. Ideea studiul ne aparține nouă. Catalizatorii au fost sintetizați în  laboratorul nostru, iar în Germania au fost parțial caracterizați, utilizând diverse instrumente de laborator performante. Am colaborat cu Universitatea Humboldt din Berlin, unde materialul a fost parțial caracterizat morfologic și unde au fost identificate speciile reactive ale oxigenul generate de către materialele sintetizate de noi. Cinetica de reacție în diverse condiții a fost studiată de către noi atât la Iași cât și la Berlin, în timpul unor stagii de cercetare. Pentru testele de cito-toxicitate, care urmăresc să vadă dacă nu cumva BPA se descompune în substanțe periculoase, am colaborat și cu Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași”, explica Mariana Neamtu, coordonatoarea colectivului de Stiintele Mediului din cadrul Departamentului de Cercetare Interdisciplinara – domeniul Stiinte al Universitatii Alexandru Ioan Cuza.

Cercetarea se concentreaza pe catalizatori care sa faciliteze reactii de generare a speciilor reactive ale oxigenului, sa fie prietenosi cu mediul, usor de recuperat si chiar reutilizabili. Colectivul de Științele mediului din cadrul Departamentului de Cercetare Interdisciplinară – domeniul Științe este alcătuit din: Cercetator Stiintific I dr. Mariana Neamţu, CS III dr. Claudia Nădejde și CS dr. Loredana Ţepes.