Soluții de finanțare pentru Filarmonica din Iași

filarmonica

Consiliul Judetean Iasi impreuna cu Primaria cauta solutii de finantare pentru a salva cladirea in care functioneaza Filarmonica de Stat „Moldova”. S-a ajuns la concluzia ca Programul Operational Regional este cea mai buna sursa de finantare pentru ca aportul autoritatilor locale este mult mai mic fata de o sursa de finantare prin Programul National de Rezilienta si Redresare, asa cum se stabilise initial. Investitia va fi de 19 milioane de euro, suma din care pot fi cuprinse si alte obiective din centrul orasului.

Primăria Iași are la dispoziție în cadrul viitorului Program Operațional Regional o sumă de 19 milioane euro, iar cea mai mare parte a acestor fonduri vor fi utilizate pentru reabilitarea clădirii Filarmonicii în cadrul unui partenariat Primărie – Consiliul Județean Iași. Banii sunt deja „rezervați” pentru Iași, Primăria trebuie doar să depună proiectul. Conform autoritatilor va fi un proiect integrat: o nouă axă culturală care va cuprindere reabilitarea Filarmonicii, pictura murală din Catedrala Mitropolitană și spațiul verde din jurul Teatrului Național.

Mihai Chirica, Primar Mun. Iasi

„Este vorba de 19 milioane de euro. Am cazut de comun acord ca suma necesara pentru reabilitarea obiectivului Filarmonica si sa intocmim impreuna un concept care sa inglobeze axa culturala.”

Inițial, CJ a vrut să finanțeze restaurarea Filamornicii prin intermediul PNRR, dar contributia judetului ar fi fost mult prea mare iar in acest moment institutia nu dispune de acei bani.

Costel Alexe, Presedinte CJ Iași

Restaurarea Filarmonicii Moldova este practic depusa astazi pe o cerere de finantare la PNRR doar ca finantarea pe care putem sa o obtinem.

Prin Programul Regional contributia Consiliului Judetean este mai mult mai mica decat ar trebuim. Aproape zece milioane bani pe care oricum nu ii avem.”

În bugetul municipiului Iași este o alocare bugetară este de 350.000 lei, fonduri necesare pentru realizarea documentației tehnice care să trateze în mod unitar toate obiectivele incluse.