Soldatii ucraineni care lupta in Bakhmut se plang ca sunt dezorganizati, slab pregatiti si nu au munitie

În timpul vizitelor lor scurte în orașul din apropiere, Kostiantynivka, infanteriștii ucraineni au spus pentru Kyiv Independent că batalioane nepregătite și slab pregătite au fost aruncate în mașina de tocat carne pentru a supraviețui cât mai bine. Acestia se plang ca nu au sprijin din partea vehiculelor blindate, artileriei, dronelor și informațiilor tactice.
Ei spun că artileria rusă, vehiculele de luptă ale infanteriei și transportoarele blindate de personal au adesea voie să lovească poziții ucrainene ore sau zile fără a fi oprite de armele grele ucrainene. Unii s-au plâns de o coordonare slabă. De asemenea, au vorbit despre deficitul extrem de muniție și despre nevoia de a folosi arme care datează din al Doilea Război Mondial. Dronele care ar trebui să ofere informații critice de recunoaștere sunt, de asemenea, rare și sunt distruse destul de repede.
Toate acestea duc la victime terifiante atât ale morților, cât și ale răniților. „Batalionul a venit la mijlocul lunii decembrie… eram 500”, spune Borys, un medic de luptă din Oblastul Odesa care luptă în jurul lui Bakhmut. „Acum o lună, eram literalmente 150”.
Biroul președintelui Ucrainei a susținut că Rusia a pierdut zeci de mii de oameni în timpul bătăliei de la Bakhmut de la mijlocul lunii ianuarie. De atunci, luptele s-au intensificat, Ucraina afirmând în mod repetat că aproape o mie de ruși au murit în actualizările sale zilnice. Deoarece Bakhmut înregistrează cele mai grele lupte, multe dintre aceste victime sunt probabil în acea zonă. Autoritățile nu au dezvăluit nicio informație cu privire la pierderile ucrainene în bătălia de la Bakhmut. Pe baza mărturiilor soldaților, pierderile ucrainene par să fie și ele mari.
Bakhmut a fost locul de lupte foarte grele de luni de zile, dar în ultimele câteva săptămâni, atacurile rusești s-au intensificat într-un grad nebun, conform celor mai mulți intervievați. Mai mulți soldați spun că sunt sub un asalt masiv atât din partea mercenarilor Grupului Wagner, cât și a forțelor obișnuite rusești.
„Există Wagner și există două brigăzi de asalt aerian”, spune Oleksandr, un infanterist din Sumy, care face parte dintr-un batalion de asalt ucrainean din Bakhmut. „Este dur. Valuri constante, non-stop.”
Ucrainenii sunt loviți cu arme mai grele, cum ar fi mortare rusești și rachete de la sistemele de rachete cu lansare multiplă Grad sau vehicule de luptă de infanterie BMP și transportoare de trupe blindate BTR cu mitraliere.
„Ei obțin pozițiile în care ne aflăm, stabilesc coordonatele, apoi ne lovesc de la șapte până la nouă kilometri cu mortare”, precum și din apropiere cu lansatoare de grenade, spune un soldat ucrainean. „Ei așteaptă să cadă casa, așa că trebuie să sărim afară. Clădirea ia foc și apoi încearcă să ne termine.”
Trupele ucrainene spun, de asemenea, că simt acut lipsa vehiculelor de infanterie pe linia frontului. Cu excepția forțelor ușoare de apărare teritorială, infanteria ucraineana ar trebui să fie mecanizate, conform politicii militare.
Doi soldati s-au întrebat de ce vedeau vehicule de luptă ale infanteriei ucrainene în liniile din spate, în timp ce în față abia le văd deloc.
„Când primim muniție, primim 10 obuze pe zi, obuze de 120 de milimetri”, completeaza unul dintre ei. E suficient pentru un minut de muncă.
Mortarele în sine datează din anii 1938-1943 și a lovi ceva cu ele „este un miracol”. Dar mortarele ucrainene încă reușesc să-și atingă țintele, în ciuda tuturor acestor provocări, spune el. „Avem nevoie de muniție, muniție, muniție”, adaugă soldatul. „Dacă vom primi 10 obuze, Bakhmut va fi înconjurat rapid”.
Mai mulți soldați spun că trupelor Bakhmut abia le lasă suficient timp pentru a învăța să tragă cu pușca – uneori antrenamentul lor durează doar 2 săptămâni, înainte de a fi aruncați în cele mai fierbinți părți ale celei mai intense bătălii actuale a războiului. Ei ar fi preferat ca trupele să primească minim două sau trei luni de pregătire înainte de a fi dislocate într-un asemenea punct fierbinte.
„Două săptămâni de antrenament live și sunt trimiși aici. Nu poți face asta”, spune un soldat mai în vârstă. „Sau este o persoană care a servit cândva în armată, cu cât timp în urmă a fost asta? Evident că au uitat totul.”
„Ni s-a promis că nu vom fi trimiși pe linia zero imediat, că la început vom fi trimiși pe a doua sau a treia linie”, continuă el. „Și apoi am venit aici în miezul nopții și ne-au trimis imediat la Bakhmut.”
„Evident că o persoană începe să se sperie. Să vă spun adevărul, dacă nu ar fi tras în mine mai întâi, nu aș fi tras nici un foc. Dar am gloanțe care vin la 50 de centimetri de mine, atunci am început să trag.”
Potrivit ambilor soldați, majoritatea brigăzilor sunt insuficient instruite și nu au experiența pentru un mediu la fel de brutal precum Bakhmut. Oamenii sunt duși noaptea într-un loc pe care nu l-au mai văzut până acum și bătălia începe dimineața.
„De aceea pozițiile sunt abandonate, oamenii sunt acolo pentru prima dată”, spune unul dintre soldati. „Am mers pe o poziție de trei ori și am primit șase oameni care nu au luptat deloc înainte. Am avut câțiva morți și răniți care au trebuit evacuați… Oamenii noștri nu sunt protejați.”