Soldații francezi trimiși la baza militară Cincu se plâng de condițiile insuportabile

baza militară Cincu

Soldaţii francezi cantonaţi în cadrul unei misiuni NATO la baza militară de la Cincu se plâng de condiţiile „mizere” de acolo, vorbind pentru site-ul de investigaţii francez Mediapart despre numărul insuficient de toalete, condiţiile insalubre din unele spaţii, mâncarea puţină şi încălzirea deficitară din corturi, conform Digi 24.

Relatările lor au stârnit un scandal în Franţa, unde deputaţii partidului Franţa Rebelă au preluat subiectul pe care îl vor discuta în Adunarea Naţională. Soldaţi francezi desfăşuraţi la baza militară de la Cincu au vorbit cu publicaţia franceză de investigaţii Mediapart despre condiţiile de acolo, pe care le consideră nedemne, scrie jurnalista Mediapart Justine Brabant.

Ministrul Forţelor Armate franceze a vizitat joi, alături de omologul său român, Angel Tîlvăr, baza militară din România. Potrivit informaţiilor obţinute de Mediapart, ar fi fost date ordine soldaţilor francezi să nu se prezinte la vizită, cu excepţia unora care au fost selectaţi, mai transmite jurnalista pe Twitter. Ea spune că militarii francezi ar fi nemulţumiţi de numărul insuficient de toalete, de construcţiile prefabricate ce au fost trimise murdare din Mali, de gunoiul care nu a fost colectat, transmite Hotnews.ro.

„Este o «mizerie», cu şobolani şi câini, spun soldaţii”, notează Justine Brabant, alături de o fotografie pentru a-şi susţine relatarea. „Mi-e foame, mi-e frig, mi-e somn”, a rezumat, pe 27 octombrie, un soldat din misiunea Aigle într-un mesaj trimis unei rude pe WhatsApp, susţine Brabant.

Ministerul Apărării Naționale a precizat că „responsabilitățile privind camparea, hrănirea efectivelor și asigurarea serviciilor conexe (alimentare cu apă, energie, gestionarea deșeurilor etc) în locația din Cincu, au fost asumate integral de partea franceză.”