Șoferul care a ucis un om pe Bvd. Independenţei ar putea sta 20 de ani după gratii

1013AD87-9B18-40D2-A4C1-1148CCBC546D-1024x576

Şoferul care a rupt în două un pieton pe bulevardul Independenţei ar putea primi o pedeapsă de 20 de ani. Procurorii au propus cercetarea acestuia sub aspectul comiterii infracţiunii de omor, nu de ucidere din culpă.

„Noi am declinat dosarul către Parchetul de pe lângă Tribunal, considerând că există indicii care justifică schimbarea încadrării juridice. Dată fiind modalitatea de comitere a faptei, din datele existente până acum considerăm că se poate vorbi de omor, cu intenţie indirectă“, a declarat prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătorie, Dragoş Bordianu.

Intenţia indirectă presupune că făptuitorul îşi dă seama de caracterul antisocial al faptei sale, prevede consecinţele acesteia şi acceptă posibilitatea producerii lor, fără ca totuşi să şi-o dorească. În cazul concret al tânărului de 19 ani, autoritățile au stabilit că acesta era perfect conştient de faptul că viteza excesivă a autoturismului pe care îl conducea printr-o zonă centrală a oraşului putea conduce la un accident cu urmări grave, dar nu i-a păsat de acest lucru. În cazul culpei, făptuitorul fie nu prevede rezultatul faptei, fie îl prevede, dar consideră că el nu se va produce, fiind practic vorba de o faptă comisă din greşeală, fără vreo intenţie cât de vagă.

Dacă procurorii Parchetului de pe lângă Tribunal vor fi de acord cu încadrarea juridică propusă de colegii lor, vinovatul riscă o pedeapsă de până la 20 de ani de închisoare. Pentru ucidere din culpă, pedeapsa maximă ar fi fost de 7 ani de detenţie.

Bărbatul este cercetat pentru faptul că, în noaptea de 25 spre 26 septembrie, a condus cu o vitezăd e peste 150km/h și a accidentat mortal un pieton aflat pe zebră.