Șoferii stau la cozi în service-uri și vulcanizări

anvelope

foto: digi24

Primele ninsori au fost semnalate recent în zonele montane, iar prognozele Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) anunță că vremea se răcește și aduce cu ea fenomene specifice sezonului rece. Conform legii, șoferii care circulă pe drumuri cu zăpada, gheață sau polei trebuie să aibă montate anvelopele de iarnă. În ultimele zile a crescut presiunea pe service-uri și vulcanizarile de cartier.

Vulcanizările din Iași lucrează la foc continuu să echipeze corespunzător mașinile șoferilor pentru sezonul rece. Anvelopele de iarnă sunt construite din cauciuc special pentru a oferi o aderență adecvată atunci când temperatura scade sub 7 grade sau carosabilul este acoperit de zăpadă, gheaţă ori polei.

„Este una dintre cele mai aglomerate perioade din an, de ce, pentru că avem această obligativitate legală în primul rând, dar ar trebui să fie și o chestie de conștientizare a noastră, că atunci când rulăm iarna, avem nevoie de anvelope specifice. E o perioadă care începe undeva pe la jumătatea lui octombrie și invitația noastră și sfatul nostru tehnic către cei care folosesc mașina este să își schimbe anvelopele de iarnă, în momentul în care temperaturile au început să scadă sub 7 grade, spune Bogdan Balanișcu, administratorul unui service auto.

Potrivit autorităților, Codul Rutier și restul reglementărilor legale nu prevăd o dată la care anvelopele de iarnă devin obligatorii. Cu toate acestea, pentru neechiparea corespunzătoare a autovehiculelor în sezonul de iarnă, șoferii riscă sancțiuni de la 9 la 20 puncte-amendă, respectiv între 1.305 și 2.900 lei, iar sancțiunea contravențională este însoțită și de măsura reținerii certificatului de înmatriculare.

„Poliția Rutieră ieșeană vă recomandă să vă interesați, să vă informați cu privire la condițiile meteo rutiere de pe drumuri, de pe sectorul de drum pe care urmează să circulați. Este foarte important ca în mers să păstrați o distanță suficentă față de autovehiculul din față, pentru a putea opri în condiții de siguranță. De asemenea evitați acționarea bruscă a sistemului de frânare și a mecanismului de direcție deoarece autovehiculul pe care îl conduceți poate derapa. Folosiți cu precădere frâna de motor atunci când rulați pe un carosabil alunecos și nu efectuați depășiri riscante”, transmite Anca Vîjiac, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Iași.

Pentru a evita amenzile, tot mai mulți oameni au recurs la achiziționarea unui tip de anvelope all season, adică perfect utilizabile pe tot parcursul anului. Cu toate acestea, anvelopele de iarnă sunt mult mai eficiente decât cele all-season, deoarece aderența acestora e mai mare, iar timpul de frânare în condiții nefavorabile este mult mai scurt.

„În afară de momentul când să schimbi anvelopele, deci de pe la jumătatea lui octombrie, în funcție de temperaturile de pe afară e bine să le schimbăm. Recomandarea noastră este să meargă și să folosească o anvelopă dedicată de sezon, fie că este vorba de iarnă, iarna și de vară, vara. Nu recomandăm anvelope all-season, pentru că aceste anvelope pe care le rulăm și iarna, și vara sunt niște anvelope de compromis să spunem. Nu vor fi nici cele mai bune iarna, nici cele mai bune vara și, atunci recomandarea este să folosim anvelope dedicate”, a adăugat Bogdan Balanișcu.

Specialiștii recomandă evitarea folosirii anvelopelor second-hand și achiziția unor cauciucuri noi. Prețurile acestora încep de la 160 de lei, în funcție de dimensiunea lor și pot ajunge și până la 2000 de lei.