Șoferii care ucid din culpa, la volan in continuare pe strazi

1-accident-mortal-la-botosani-biciclist-omorat-de-un-sofer-beat-video-galerie-foto-640x400

Iasul este campion la numarul de accidente rutiere, in cursul anului 2022, instanţele ieşene pronuntand 304 sentinţe pentru ucidere din culpă. Nici unul dintre condamnaţi insa nu a ajuns în spatele gratiilor, toţi continuă să şofeze. Mai grav este ca, aceste procese dureaza ani de zile, iar la final soferii scapa fara nicio pedeapsa. Potrivit avocatilor, in aceasta incadrare juridica de „ucidere din culpa”, soferul are mari sanse sa scape daca victima este considerata vinovata.

Radu Irimia – avocat

„Infractiunea de ucidere din culpa, este o infractiune careia ii lipseste intentia si tinand cont de circumstantele efective in care s-a produs fapta și de persoana inculpatului precum și de atitudinea lui procesurala este normal ca marea majoritate a solutiilor date sa fie cu suspendare sub supravegherea executarii pedepsei sau chiar am intalnit cazuri in care s-a dat achitare considerandu-se ca persoana decedata era vinovata de producerea accidentului. Daca am discuta despre infractiuni in care se dovedeste o intentie a inculpatului in savarsirea faptei, atunci cu siguranta avem alta incadrare juridica și discutam de inchisoare cu executare in regim de detentie.”

De asmenea, in timpul procesului, inculpatului nu i se poate ingradi dreptul de a conduce.

Radu Irimia – avocat

„Nimic nu se poate modifica din punct de vedere legislativ pentru ca daca discutam doar despre infractiunea de  ucidere din culpa fara a fi savarsita in concurs cu alta infractiune, de exemplu conducerea sub influenta bauturilor alcoolice sau conducere sub influenta altor substante interzise, orice inculpat este prezumat nevinovat pana la pronuntarea unei hotarari definitive de condamnare in cauza si atunci bineinteles ca exercitiul dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice nu poate fi restrans prin ingrdirea acestui drept si prin a nu i se mai prelungi dovada pe care i a dat-o politia la momentul in care s-a intocmit acest dosar penal.”

Nu trece zi fără ca, pe raza judeţului, să nu se înregistreze măcar un accident cu victime omeneşti. Nu sunt deloc puţine cele care se soldează cu decese, în marea lor majoritate victimele fiind pietoni. După ani de procese pana la sentinţa definitivă, şoferii inculpati conduc pe bază de dovadă.