Soarta Aerportului Iași, dezbatută la Camera de Comerț

Aeroport

Reprezentantii autoritatilor locale si ai mediului de afaceri au dezbatut proiectul care vizeaza extinderea Aeroportului Iasi, prin realizarea unei zone cargo. Dezbaterea a fost organizata de Aeroportul International Iasi in parteneriat cu Camera de Comert si Industrie.

„Zona cargo este foarte importanta pentru Iasi, pentru zona Moldovei deoarece din toata zona Moldovei nu se face cargo aerian si de aceea in lipsa infrastructurii de transport rutier, zona cargo este singura posibilitate de dezvoltare. De aceea avem aceasta discutie la inceputul master-planului si vom mai avea o discutie cu mediul de afaceri la finalul master-planului pentru a avedea daca in-putul pe care il avem astazi de la oamenii de afaceri se regaseste in ceea ce dorim sa realizam, pentru a face o treaba temeinica pe termen lung.”, a declarat Catalin Bulgariu, director Aerport Iasi.

In cadrul intalnirii cu reprezentantii mediului de afaceri iesean, s-a dorit identificarea celor mai bune solutii pentru modernizarea aerogarii.

„Singura posibilitate, fondurile guvernamentale si parteneriat public privat prin externalizarea serviciilor pentru administrarea zonei cargo. Este adevarat, zona cargo pentru a fi eficienta trebuie sa fie prelungita pista la 3000-3500 de metri si vrem sa atragem orice bani, de oriunde. Daca ar fi pe fonduri guvernamentale cred ca in vreo 10-20 de ani, daca ar fi pe fonduri private, cred ca in doi ani, maxim.”, a declarat Maricel Popa, presedinte CJ Iasi.

Paul Butnariu, presedintele Camerei de Comert si Industrie Iasi vede acest proiect ca fiind necesar pentru dezvoltarea zonei Moldovei.

„Zona cargo inseamna in primul si primul rand produse pe care noi putem sa le aducem in zona Moldovei si in acelasi timp produsele industriei si a furnizorilo ieseni pentru a pleca de pe acest aeroport. Trebuie sa tinem cont ca dimensiunea cargo este relativ mare, deci este necesara dezvoltarea acestei piete de produse aduse prin cargo, in general produse perisabile si de mici dimensiuni.”, a declarat Paul Butnariu, presedinte CCI.

Reprezentantii aeroportului din Iasi spera ca zona de extindere cargo sa fie finalizata pana in anul 2023. Proiectul va fi propus spre dezbatere si in urmatoarea sedinta de Consiliu Judetean.