Slujbele de sărbători, oficiate în biserică

slujba_biserica

Slujbele de Craciun si de Anul Nou vor fi oficiate cu credinciosii in biserici. Asta pe baza unui ghid de reguli stabilit de reprezentantii bisericii, ai Ministerului Sanatatii si ai Ministerului de Interne. Masuri au fost luate si in cazul rugaciunilor pe care preotii le fac la domiciliu.

Lacasele de cult, deschise credinciosilor la slujbele de sarbatori. Acestia vor putea participa la liturghiile de Craciun si de Anul nou in interiorul bisericilor. Decizia a fost luata in urma unei sedinte la care a participat si secretarul de stat Raed Arafat.

Pr. Constantin Sturzu, purt. de cuv. Mitropolia Moldovei si Bucovinei

Asa cum au precizat si autoritatile se vor putea face slujbe si in biserici. Desiguri oamenii vor putea intra intr-un numar limitat, sa se pastreze aceasta distanta de 2 m intre ei, sa poarte masca, sa se dezinfecteze si cu toate celelalte reguli respectate. La Mitropolie sunt in duminici si in sarbatori 5 locuri unde se face slujba, incepand de la 06:30 primul loc, la 8 incepe o alta Liturghie intr-o alta locatie si de la 09:30 alte 3 Liturghii in 3 locatii diferite, bineinteles cu slujitori diferiti.

Credinciosii vor pastra in interior o distanta de 2 metri la interior, iar afara de 1 metru si jumatate si vor avea masca de protectie tot timpul. Si in cazul rugaciunilor pe care preotii le fac la domiciliu exista niste reguli.

Pr. Constantin Sturzu, purt. de cuv. Mitropolia Moldovei si Bucovinei

Acolo unde situatia o impune, credinciosii care nu pot intra in biserica vor trebui sa stea afara, distanta de data aceasta este de 1 metru si jumatate care trebuie respectat, tot cu masca si mai este aspectul acesta al vizitelor pastorale unde de asemeni noi preotii trebuie sa avem grija, mergem prin parohii dar tot asa cu respectarea distaneti cu purtare de masca, evident numai la acei credinciosi care doresc sa ne primeasca si avand grija astfel incat sa nu provocam cumva Doamne fereste vreo situatie neplacuta in aceasta stare in care ne aflam.

De sarbatori, iesenii vor veni sa se inchine indiferent ca vor sta in interiorul lacaselor de cult sau afara.

R: Acum veti putea intra in biserica, nu se vor mai tine slujbele afara.

I: Se poate intra acum?

R: Cu un numar limitat de persoane.

I: Vom merge. Mergem, in general mergem. Una e in biserica, una e afara. In biserica e in biserica, cu toate icoanele cu tot ce se cheama crestinism.

R: Daca nu veti avea loc in biserica ce veti face? Veti intra online, veti sta afara?

I: Daca nu am loc nu stau, nici afara nu stau ca imi e frig si nu stau. Vin si m-am inchinat, am facut o cruce si Doamne ajuta.

Noile reguli specifica si faptul ca preotii trebuie sa se asigure ca sunt dezinfectate toate obiectele si suprafetele comune la care ajung oamenii.