Slujba de Boboteaza cu restrictii

butoaie boboteaza

La Catedrala Mitropolitana din Iasi au inceput pregatirile pentru Boboteaza. Din cauza pandemiei si restrictiilor, sarbatoarea nu se va derula dupa cum spune traditia, incepand de la cruce, care anul acesta este facuta din brad datorita temperaturilor ridicate si pana la masurile de protectie pentru prevenirea raspandirii noului coronavirus.

In ajun de Boboteaza, preotii anunta ca sarbatoarea  se va organiza asa cum a fost pelerinajul la Sfanta Cuvioasa Parascheva. Gardurile de protectie vor fi amplasate, iar credinciosii nu vor putea sta pe esplanada din fata Catedralei. Slujba pentru agheasma va incepe de dimineta si va fi organizata in cinci locuri diferite.

Anul acesta, pentru ca asa este situatia cu aceasta pandemie avem doar 8 butoaie pe care le vedeti asezate aici din cele 12 pentru ca distantarea dintre ele trebuie sa fie ceva mai mare. Pentru a nu aglomera acest lucru am pus doar 8 butoaie”, ne spune Arhim. Dosoftei Scheul- Mare Ecleziarh la Catedrala Mitropolitana Iasi.

Credinciosii care aleg sa vina maine la slujba de sfintire a apei vor fi paziti de jandarmi si de voluntarii bisericii pentru ca masurile de protectie sa fie respectate.

Arhim. Dosoftei Scheul – Mare Ecleziarh la Catedrala Mitropolitana   Iasi: „Noi vom face Sfanta Liturghie maine, 6 ianuarie, in mai multe locatii. Dimineata de la 9 vom incepe Sfanta Liturghie aici in catedrala mare. Tot de la 9 va fi liturghie si sub catedrala inca in trei locuri . Unde credinciosii, ca de obicei, in ultimele luni pot sa se imparta sa stea doar la slujba, sa nu se inghesuie doar in Catedrala. La fel si in Biserica Sf. Gheorghe de alaturi unde va fi iarasi liturghie”.

Cei care nu reusesc  maine sa-si umple sticlele cu agheasma mare trebuie sa stie ca aceasta va sta in curtea Mitropoliei pentru 8 zile, timp in care sunt asteptate persoanele pentru a se servi. In momentul in care aceasta se termina, nu este completata, ci se pune apa noua iar mai apoi se purcede la ritualul de sfintire.