Situaţie scandaloasă la Iaşi. O femeie a cheltuit aproape 50.000 lei pe teste PCR pentru a-și vedea mama în spital

testare_real_time_pcr

Situatie neobisnuita la Iasi. O femeie a carei mama era internata intr-un  spital privat din oras a fost nevoita sa faca testul RT-PCR in fiecare zi, pentru fiecare vizita facuta pacientei. Aceasta spune ca a chelutit peste 50 000 lei si a efectuat aproape 200 de teste, toate costurile fiind suportate din propriul buzunar.

Cornelia Bejan- fiica pacienta: Pe langa cei 180 de lei pe care ii dadeam pentru cazarea mamei la spital, pe langa analizele care pe luna puteau sa se ridice la 1200-2000 de lei., faceam si acetse teste care pe saptamana ma costau 1000 de lei.

Cornelia Bejan, fiica unei paciente de 90 de ani care era internata intr-un spital privat din Iasi a fost nevoita sa repete testul RT- PCR cu ocazia fiecarei zile de vizita la patul mamei bolnave.

Cornelia Bejan- fiica pacienta: Am fost deosebit de iritata in nas si gat pentru preluarea acestor probe. De nenumarate ori am solicitat sa nu fac acest test zilnic  ci o data la 72 de ore. Acelasi lucru li s-a comunicat prin telefon de catrei cei de la IRO. Eram controlata la sange si intrebata daca nu cumva fraudez acete teste si ca de fapt eu doar schimb data de pe ele si prezint acelasi test.

Cheltuia zilnic sau uneori la două zile între 220-250 de lei pentru a face un test PCR ca să poată merge la mama ei.

Cornelia Bejan- fiica pacienta: Estimez cam la 50 000 lei cheltuiti. Au fost cam 200 de teste facute. La inceputul pandemiei, pentru ca nu ma gandeam cat va dura pandemia, nu m-am gandit sa pastrez copii, dupa am inceput sa cer copie ca sa o inventariez.

Desi testele au o valabilitate de 72 de ore, aceasta a  fost obligata sa faca testarea chiar si la 24 de ore la inceputul pandemiei, mai apoi i s-a permis sa prezinte un test negativ la 2 zile.

Ultimul test efectuat a fost pe data de 14 aprilie  cand mama ei a decedat in acelasi spital.

Marius Voicescu- purtator de cuvant DSP Iasi: Termenul de valabilitate a unui test PCR lucrat in laborator este de 72 de ore. In ceea ce priveste modul de organizare, putem spune ca unitatile medicale, conform legislatiei in vigoare, mai ales pe perioada de pandemie, au avut obligatia de a adapta conditiile de lucru in vedre limitarii si prevenirii infectarii cu virusul SARSCOV-2.

Femeia nu vrea sa obtina banii pe care i-a cheltuit pentru testele efectuate, spune ca a facut publice aceste aspecte pentru a nu exista si alti apartinatori ai pacientilor in aceeasi situatie.  

Am solicitat un punct de vedere de la spitalul care a solicitat testarea PCR zilnica, dar pana la aceasta ora nu am primit niciun raspuns.