Sistemul energetic al României gâfâie din răsputeri și este pus la încercare de factori externi și interni
Sistemul energetic al României gâfâie din răsputeri și este pus la încercare de factori externi și interni. In disperare de cauza, statul vrea sa reporneasca termocentrala de la Mintia, considerat acum proiect de importanta nationala.
Sistemul energetic al României gâfâie din răsputeri și este pus la încercare de factori externi și interni
Astfel, pe fondul investițiilor practic inexistente în ultimii ani în domeniul producerii de energie necesare pentru acoperirea bazei curbei de sarcină, a războiului din Ucraina și a creșterii dependenței de resurse energetice importate din afara Uniunii Europene, echilibrul între cererea și oferta de energie electrică a fost afectată, generând prețuri mari pentru consumatori și afectând securitatea aprovizionării cu energie electrică și siguranța SEN.
Tot ca efect al conflictului de la granită și a acțiunilor Federației Ruse în Republica Moldova, România a asigurat sprijin și resurse vecinilor noștri, punând presiune suplimentară pe securitatea aprovizionării cu energie electrică și siguranța SEN.
Având în vedere rolul României în sprijinirea Ucrainei și a Republicii Moldova, precum și deciziile de închidere a unor capacități pe cărbune în contextul procesului de decarbonizare, ne confruntăm deja cu riscuri crescute legate de siguranța aprovizionării cu energie electrică, pe fondul trendului înregistrat de valorile soldului energie care se păstrează în zona importului la nivel lunar, atingând uneori cote alarmante la nivelul vârfurilor de consum (de exemplu, conform CNTEE Transelectrica SA, în intervalul orar 17:00-18:00 al zilei de 14 noiembrie 2024 importurile au acoperit peste 35% din necesarul de consum, respectiv raportat la un vârf de sarcină de 8539 MW importurile au reprezentat 2938 MW).
Fără astfel de proiecte, există un risc real ca SEN să devină suprasolicitat, lucru care poate duce la defecțiuni tehnice, căderi masive de tensiune sau întreruperi în alimentarea cu energie electrică pe scară largă.
În plus, SEN se confruntă deja cu presiuni majore, inclusiv din cauza integrării unor surse de energie intermitente (precum energia eoliană și solară), care necesită echilibrarea cererii și ofertei, iar începând din 2027 urmează a fi retrasă din exploatare, pentru lucrări de retehnologizare, Unitatea 1 CNE Cernavodă din cadrul Societății Naționale Nuclearelectrica S.A., care are o putere instalată de 700 MW.
O consecință negativă pentru SEN, generată în urma integrării în ultimii ani a unui număr tot mai mare de centrale electrice regenerabile (eoliene și fotovoltaice), cu producție cu caracter intermitent, este creșterea dezechilibrelor generate. Funcționarea Centralelor Electrice Eoliene (CEE) și a Centralelor Electrice Fotovoltaice (CEF) prezintă variații foarte mari de putere (la creștere, cât și la reducere), atât din punctul de vedere al amplitudinii, cât și a vitezei de variație, atât în timpul vârfului de sarcină cât și a golului de sarcină.
Suprapunerea defavorabilă a efectelor acestor variații peste caracterul natural al consumului, respectiv producției (vârf sau gol de sarcină), conduce la creșterea semnificativă a energiilor de echilibrare și implicit a costurilor cu echilibrarea SEN.
În aceste condiții, în prezent se poate constata un deficit al capacităților energetice capabile să asigure echilibrarea SEN, din cauza lipsei, în principal, a centralelor capabile să asigure rapid creșterea sau reducerea puterii la nivelul valorilor solicitate de Dispecerul Energetic Național.
Prin urmare, grupurile de producere de energie electrică cu flexibilitate ridicată sunt astfel esențiale pentru evitarea dezechilibrelor de pe piața energetică și pentru asigurarea unei aprovizionări stabile și continue cu energie, iar astfel de unități sunt, în general, grupuri de producere pe bază de energie hidroelectrică, pe gaze sau unități de stocare.
Amplasamentul noii centrale electrice MASS Mintia, care face obiectul acestui act normativ, este situat în sud-vestul Transilvaniei, pe malul râului Mureș, la 9 km distanță de orașul Deva, în Comuna Vețel, Satul Mintia, Str. Șantierului, Jud. Hunedoara.
Combustibilul principal utilizat pe durata de funcționare a fostei centrale termoelectrice de la Mintia a fost huila din Valea Jiului, combustibilii auxiliari, întrebuințați la porniri și pentru stabilizarea flăcării, fiind gazele naturale și păcura.
Energia electrică era livrată în SEN într-o stație de interconexiune – Mintia de 110 kV 220 kV și 400 kV. Centrala termoelectrica Mintia a fost pusă în funcțiune în 3 etape: 1969 – 1971 (etapa 4×210 MW), 1977 – grupul 5 şi 1980 – grupul 6 de câte 210 MW fiecare. Grupul 3 a fost retehnologizat în anul 2009 prin creșterea puterii instalate de la 210 MW la 235 MW.
Activitatea Termocentralei Mintia a încetat la data de 05.03.2021. La data de 28.04.2021 s-a dispus punerea în conservare urmare a lipsei investițiilor necesare pentru obținerea autorizației de mediu, iar la data de 29.12.2021, ca urmare a Deciziei Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei,a fost retrasă licența de producție a energiei electrice.
Societatea Complexul Energetic Hunedoara SA, care deținea în patrimoniu Centrala Termoelectrică Mintia, a intrat începând cu data de 14.11.2019 in insolventa.
Vanzarea CTE Mintia a fost facuta prin licitație, in procedura insolventei Complexului Energetic Hunedoara, de administratorul special si de administratorul judiciar al societății, in baza aprobarii comitetului creditorilor si adunarii creditorilor. Societatea Mass Global Energy Rom S.R.L., adjudecatar al licitației, este o companie cu capital 100% privat, care s-a angajat să construiască o centrală electrică cu turbine cu gaz în ciclu combinat (CCTG), echipată cu două turbine cu gaz, două cazane recuperatoare și o turbină cu abur, însumând o putere instalată de 1770 MW.
Conform informațiilor puse la dispoziție de investitor, lucrările de construire a centralei electrice Mintia vor ocupa o suprafață de aproximativ 75.000 mp, fiind emise de către Primăria Comunei Vețel certificatele de urbanism. Centrala Mintia va avea o durată de viață de 30 de ani, producția estimată de dezvoltator fiind de circa 12.159 GWh/an.
Centrala va fi racordată la Sistemul Național de Transport gaze naturale printr-o conductă de transport gaze naturale nouă, ce urmează a fi realizată de SNTGN Transgaz, conductă ce va fi cuplată la conducta existentă Dn800 BRUA a Sistemului Național de Transport al Gazelor Naturale.
De asemenea, în data de 31.05.2024, Ministerul Energiei a semnat cu S.N.T.G.N. Transgaz S.A. un contract de finanțare pentru construirea conductei de transport gaze naturale în vederea alimentării centralei electrice ce se va construi la Mintia, proiect cu o valoare totală de 300.688.749,27 lei (60.429.017,71 euro).
Costurile aferente construirii și punerii în funcțiune a centralei electrice Mintia vor fi finanțate din surse proprii sau atrase în nume propriu, ale societății Mass Global Energy Rom S.R.L..