Sistemul de garanție pentru sticle, aproape de avizare. Cum va funcționa și când intră în vigoare

646x404 (18)

Garanţia pentru sticlele din plastic va fi de 50 de bani per sticlă, indiferent de mărimea acesteia, dacă respectivul ambalaj are o capacitate de până la 3 litri, a declarat recent ministrul Tanczos Barna, susţinând că „acesta poate fi un venit interesant pentru copii, care se duc după aceea şi mănâncă ceva”.  

„Nu se va mai arunca sau dacă cineva găseşte o sticlă, cu siguranţă o ridică şi o predă la o staţie automat”, a completat ministrul, adăugând că vor fi acceptate şi sticlele fără dop, dacă sunt marcate. Marcajul la care s-a referit ministrul este un simbol care trebuie ştanţat de producător şi care indică apartenenţa produsului la sistemul de garanţie-returnare şi cu un cod de bare specific.

Pentru a putea fi returnate şi încasată garanţia, clienţii trebuie să aibă grijă ca acest cod de bare să nu fie distrus, pentru că doar  aşa vor putea fi recunoscute de automatele din marile magazine. „Probabil marţi, voi prezenta actul normativ în forma finală în coaliţie şi intră în analiza interministerială. O asumă coaliţia, partidele de guvernământ şi intră în circuitul de avizare”, a declarat Tanczos Barna pentru Digi24. 

Potrivit proiectului de hotărâre pus în dezbatere în toamna anului trecut pe site-ul Ministerului Mediului, sistemul de garanţie-returnare (SGR) se aplică pentru „ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l şi 3 l inclusiv, utilizate pentru a introduce pe piaţa naţională bere, mixuri de bere, mixuri de băuturi alcoolice, cidru, alte băuturi fermentate, sucuri, nectaruri, băuturi răcoritoare, ape minerale şi ape de băut de orice fel, vinuri şi spirtoase”.

 Măsura ar urma să intre în vigoare după data de 31 martie 2022, tariful stabilit pentru garanţie fiind de 50 de bani. Asta înseamnă că magazinul de unde cumpăraţi produsele ambalate, fie că este vorba de un mic magazin de cartier, fie de un supermarket, va aplica o scumpire de 50 de bani pentru fiecare astfel de produs cumpărat din magazin. Un bax cu apă plată care are 6 sticle va costa cu 3 lei în plus, acelaşi preţ fiind plătit şi pentru un bax cu doze de bere de 0,5 litri, în timp ce pentru un PET de 2 litri cu suc se va plăti doar 50 de bani. 

Cum va funcţiona sistemul de returnare

 Sistemul va fi obligatoriu pentru toate magazinele din România, indiferent că vorbim despre supermarketuri sau despre magazine de mici dimensiuni.  Fiecare magazin va putea opta pentru un sistem manual de colectare a deşeurilor predate de populaţie sau pentru sisteme automate, aşa cum vedem în alte state europene. Populaţia îşi va primi pe loc garanţia, indiferent de sistemul în care le va returna. 

E important de spus că, în magazinele de mici dimensiuni, va fi impusă o cantitate limită de predare a deşeurilor pentru a nu perturba activitatea acestor tipuri de magazine. Conform sistemului definit prin proiectul de HG, cantităţile de deşeuri returnate în magazine vor ajunge ulterior în centre regionale de sortare pentru ca, mai apoi, să ajungă la reciclatori.  

Întreaga infrastructură de preluare a deşeurilor din magazine va fi organizată printr-un operator unic de sistem, la fel ca în statele în care sistemul funcţionează deja. Acest operator va fi o entitate non-profit în care se vor găsi producători sau reprezentanţi ai acestora, dar şi retaileri.  

Sursa: Adevarul