Sistemele de irigații ar fi salvat culturile din judet de seceta

irigatii-640x400

Peste 104.000 de culturi agricole din judetul Iasi au fost afectate de seceta. Autoritatile efectueaza controale in teren pentru a vedea daca datele transmise de fermieri sunt reale, pentru ca acestia sa poata primi, ulterior, despagubiri de la stat. Specialistii spun ca situatia nu ar fi fost atat de grava daca Iasul ar fi avut sisteme de irigatii care sa acopere suprafete mai mari de teren.

Seceta a afectat zeci de localitati din judetul Iasi. Unele dintre ele chiar au rămas și fără rezerve de apă pentru populație. Cea mai îngrijorătoare situație este înregistrată în cazul culturilor agricole unde sute de mii de hectare au fost declarate calamitate. Daca sistemul de irigatii era pus la punct atunci, fermierii ar fi depasit mai usor aceasta perioada dificila. Conform datelor oficiale, la nivelul județului Iași aproximativ 43.000 de hectare de teren au sisteme de irigații.

Silviu Gurlui, fizician: „Mergem la țară, la fermieri care ne vor da un răspuns tranșant că lipsește infrastructura pentru irigații de foarte multă vreme nu mai avem așa ceva sau ea este atât de redusă încât, practic, nu avem o infrastructură optimă”.

Porumbul, grâul, floarea soarelui și rapița sunt culturile cele mai afectate de secetă. Pentru a veni în sprijinul fermierilor, Ministerul Agriculturii oferă ajutoare financiare.

Roxana Florea, Purt. Cuv. DAJ Iași:Au fost înregistrate și declarate de către femieri aproximativ 104.000 de hectare de culturi, dintre care 38.000 de hectare sunt declarate calamitate pentru culturi de toamnă iar restul de 66.000 de hectare sunt culturi de primăvară”.

Până în acest moment au fost depuse la Direcția pentru Agricultură Județeană Iași un număr de aproximativ 3.500 de înștiințări de la fermieri. Cei care au culturile de primăvară afectate de secetă, mai pot depune cereri până pe data de 15 noiembrie.