Sistem medical revoluționar la Iași, fără bisturiu. Pacienți operați pe creier și externați câteva ore mai târziu

pacient neuro

Operaţiile pe creier fără bisturiu sunt un real succes la Spitalul de Neurochirurgie din Iasi. Pacientii care beneficiaza de o astfel de procedura sunt incantati si uimiti ca in doar o ora dupa operatie se simt foarte bine, iar in aceeasi zi pot merge acasă.

Radiochirurgia Stereotactică reprezintă astăzi prezentul şi viitorul în ceea ce priveşte tratamentul majorităţii patologiilor neurochirurgicale, mai exact a leziunilor creierului. Pacientii care au trecut prin mainile medicilor de la Spitalul de Neurochirurgie si au beneficiat de proceduri folosind tehnologia Gamma Knife au ramas uimiti de precizia si siguranta cu care au fost tratați.

„Într-o zi la serviciu mi s-a făcut rău. Mi-a amorțit mâna și a început să tremure foarte tare. Am făcut o criză comențială  și am ajuns cu salvarea aici la Neuro. Mi s-a făcut un computer tomograf  și mi s-a văzut că aș avea ceva pe creier, o leziune și după aceea ceva la plămâni. Am făcut biopsie la plămâni, mi s-a confirmat că aș avea cancer și metastaza asta cerebrală pe care o aveam ar fi de la plămâni. Și acum tratăm și plămânul și capul. Credeți-mă că am făcut intervenția asta și nu am simțit absolut nimic. Niciun fel de durere. Absolut nimic. Simt că parcă aș fi venit acum de acasă. Nu am absolut nimic.” a declarat Simona Petrov – pacientă.

Potrivit medicului, această terapie stereotactică poate remedia o multitudine de leziuni localizate la nivelul creierului, iar in acelasi timp, pacientii beneficiaza de tot confortul necesar.

„Aici nu curge sânge. Confortul pentru pacienți este maximal, adică pacientul inainte poate sa bea o cafea. Dacă pe masa de iradiere dorește să bea un pahar cu apă, putem opri iradierea și a o relua ulterior după ce acesta își satisface nevoile sau dorește să asculte muzică. Deci este un confort asigurat tocmai pentru că este construit în jurul pacientului acest tip de tehnologie.” a declarat Lucian EVA – Manager Spitalul”Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași.

Aparatura, amenajarea spaţiului de funcţionare, dar şi şcolirea personalului au costat 5 milioane 250 de mii de euro din care doar un milion a fost din fondul spitalului. Restul a fost plătit de Consiliul Judeţean Iaşi.