Singura bancă de sânge din Moldova, la USV Iași

FMV-820x300-1

La Facultatea de Medicină Veterinară a Universității de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași a fost deschisă prima bancă de sânge și un centru de transfuzii veterinar. Acestea funcționează în cadrul Spitalului Clinic pentru animale de companie din cadrul USV Iași. Cu aparatură de ultimă generație, acum, animăluțele din Iași cu probleme de sănătate și care necesită o intervenție chirurgicală au o șansă în plus la viață.

Începând de luna aceasta, la USV Iași funcționează singura bancă de sânge şi centrul de transfuzii din regiunea Moldovei. În cadrul centrului de transfuzii şi al băncii de sânge sunt testate grupele de sânge la câini şi pisici, se fac teste de compatibilitate între indivizii donatori – receptori si de asemenea, transfuzii de sânge.

„Ideea a plecat de la o necesitate. În fapt că de-a lungul anului avem cel puțin 100 de pacienți, dacă nu chiar și mai mult în interiorul spitalului care necesită transfuzie de sânge, indiferent fie că vorbim de urgențe medicale sau chirurgicale. Și atunci, fiind vorba de urgență medicală, ai o perioadă de reacție foarte scurtă. În 24 de ore trebuie să ai cele mai bune mijloace prin care să ajuți pacientul. E greu de găsit un donator, într-o perioadă foarte scurtă de timp, a declarat Mihai Musteață – conferențiar.

Cadrele didactice şi medicii veterinari fac un apel la proprietarii de animale, pentru donare voluntară.

„Bineînțeles donatorii trebuie să îndeplinească anumite criterii, și anume, câini cu vârste cuprinse între 1 și 8 ani, cu greutate mai mare de 20 de kg care să nu fi avut niciodată transfuzii de sânge în trecut. Femele care să nu fi gestante, să nu fi avut patologii tumorale sau alte boli cronice cunoscute, de preferință vaccinați și deparazitați la zi”,, a explicat Paula Pașca, medic veterinar.

Ieșenii care au vizitat până acum spitalul pentru animăluțe sunt încântați de idee și îi susțin în totalitate pe medici.

„Este o idee nemaipomenită. Cunosc acest spital de foarte mult timp pentru că de când mă știu am animăluțe. Felul în care arată acum acest spital, dotarea și aparatura care este, să nu mai vorbim de oamenii inimoși care sunt aici este impresionant. Orice pas înainte, orice dezvoltare, această bancă de sânge reprezintă în primul rând un gest de umanitate din partea noastră”, a spus proprietarul unor animăluțe.

Cei care doresc să beneficieze de serviciile băncii de sânge de la Facultatea de Medicină Veterinară, sunt invitați, atât în calitate de donatori, cât și în calitate de pacienți, doar dacă este nevoie.