Sindromul Italia, boala româncelor plecate la muncă în străinătate

sindromul Italia

O nouă boală extrem de periculoasă face ravagii printre românii care lucrează în străinătate. Numai în primele şase luni ale anului, zeci de persoane au fost diagnosticate cu „sindromul Italia”, aşa cum a fost denumită afecțiunea.

Este o formă gravă de depresie, pe care doctorii de la Institutul de Psihiatrie Socola o studiază împreună cu cercetătorii. Sindromul afectează persoanele plecate să lucreze ca badante în Italia şi în cele mai multe cazuri îngrijesc persoane cu demenţă Alzheimer. Şi jurnaliştii italieni au venit în România pentru a analiza fenomenul. 

Petronela Nechita, medic primar psihiatru: „Vreau să vă specific că este un fenomen psiho-social are legătură cu persoanele care migrează în străinătate și care nu se adaptează unor condiții de lucru care nu respectă un program de lucru normal, adică 8 ore de somn, 8 ore de odihnă activă, 8 ore de muncă. Acele persoane lucrează mult mai multe ore, într-o zi de 24 de ore și se odihnesc foarte puțin.

Persoanele care au ajuns la noi și care au venit cu decompensări sau cu debut de simptome de tip, depresiv sau psihoză maniaco-depresivă sau debuturi de schizofrenie, aceste debuturi de tulburări psihice realizându-se în străinătate în anumite țări, Italia, Spania sau Germania sau în Statele Unite, eu am avut pacienți din toate aceste țări”.

Persoanele care pleacă în străinătate la muncă, pentru un trai mai bun ajung de fapt să lucreze în condiții grele, dezvoltând depresii sau psihoze delirante trăind cu teama că sunt urmărite, persecutate.

Felicia Ciobanu, psiholog: „Sunt persoane care vin cu o formă de depresie și atunci este multă tristețe și voi spune eu frică, pentru a nu folosi termeni de specialitate. Sunt persoane care vin cu tulburări psihotice și atunci predominantă este frica, o mare frică precum și anumite idei cum că sunt urmărite, că cineva vrea să le facă rău sau sunt voci care le vorbesc, care le critică care îi îndeamnă să facă anumite gesturi”.

În cazul persoanelor care sunt afectate ușor de sindromul Italia, recuperarea poate dura mai mult de 6 luni, iar pentru femeile cu simptome mai grave, efectele se diminuează, dar nu dispar în totalitate. 

Felicia Ciobanu, psiholog: „Acum îmi amintesc un caz cu o doamnă al cărei debut de schizofrenie a fost în străinătate, i-a luat mai mult timp aici la noi în clinică să își revină. Avea diverse forme de halucinații, dar sub tratament s-au redus. Când am mai întâlnit-o în spital ulterior spunea că nu-și mai amintește, numai că eu îmi amintesc foarte bine tot ceea ce îmi povestea, nu chiar tot ce îmi povestea, dar îmi amintesc foarte bine reacțiile ei”. 

Statisticile arată că peste cinci milioane de români sunt plecaţi la muncă în străinătate. În Italia este cea mai mare comunitate motivele emigrării fiind corupţia, calitatea slabă a clasei politice şi sărăcia.