Sindicatele din Educație, după o nouă rundă de negocieri: Greva continuă. Am cerut creșterea cu 25% a tuturor salariilor din Învățământ până în decembrie, iar din ianuarie să se aplice grilele cu 60%. Miniștrii au timp să calculeze până mâine

Salariul unui profesor debutant ar trebui să ajungă, de la 2.500 de lei, la 3.000 de lei și toate celelalte salarii să crească cu 25%, aceasta a fost oferta propusă de sindicate la noua rundă de negocieri de la Guvern, de joi, după cel mai amplu protest în Educație din ultimii 18 ani.

O a doua majotrare cerută ar urma să se aplice la intrarea în vigoare a noii legi a salarizării, care conform sindicatelor, ar trebui să stabilească salariul minim pentru un debutant la nivelul salariului mediu net pe economie, care este acum de circa 4.000 de lei. Pentru toate salariile din grilă, asta ar însemna o creștere cu 60% față de nivelul actual.

Declarațiile liderilor sindicali:

Am cerut o creștere a veniturilor cu 25% – sunt liberi să-și facă calculele necesare și bineînțeles, actul normativ prin care să fie stipulat ca și garanție că salariul debutantului va fi echivalentul salariului mediu brut pe economie și va fi luat în calcul pe viitor a legii unitare a salarizării. Noi am făcut în momentul de față o prezentare a poziției noastre, mai departe rămâne să analizeze și să vină cu un răspuns.

Creșterea veniturilor cu 25% pentru salariații din sistemul de învățământ și să avem garanția fermă că în noua lege a salarizării debutantul va pleca de la salariul mediu brut pe economie și grila se va construi ținând cont de tot ce înseamnă grade didactice, vechime ș.a.m.d. Pentru că dacă vor veni cu oferta în legea salarizării ca să aibă debutantul mediu brut și în rest o să fie creșteri foarte mici, nu va fi de acceptat.

Așteptăm de la Guvern să vedem care va fi răspunsul.

Ne dați un exemplu, dacă ați făcut vreun calcul ce înseamnă o majorare de 25% un debutant?

Trebuie să fie o majorare care să fie acceptabilă până la sfârșitul lunii decembrie, pentru că de la 1 ianuarie ar trebui să intre în vigoare noua lege unitară de salarizare 25% creștere a venitului.

Pentur un debutant ar urma să ajungă de la fabolusul salariu de 2500 la 3.000 lei. Dacă vi vi se pare cerere aberantă, eu cred că nu. Creșterile sunt pentru toate categoriile de personal didactic, nedidactic, auxiliar.

Articol în curs de actualizare

Intră în legătură cu echipa TeleM Iași!