Sindicaliștii TAROM amenință cu o grevă a angajaților. Începând cu 23 august, între orele 04-07, nu va decola niciun avion al companiei

tarom

Începând de marți, 23 august, niciun avion al companiei de stat TAROM ar putea să nu mai decoleze două zile pe săptămână, timp de trei ore. Sindicaliștii amenință și cu o grevă generală, dacă nu se ajunge la un consens privind revendicările salariale.

Acțiunea de stângere de semnături în vederea declanșării conflictului colectiv de muncă la TAROM a fost demarată.

„Începând cu 23.08.2022, în semn de protest al membrilor Sindicatului Unit TAROM (SUT) piloţi, între orele 04-07 nu va decola niciun avion al Companiei TAROM. Calendarul protestelor va începe cu Notificarea angajatorului SC TAROM SA cu privire la organizarea de către Sindicat a unor greve de avertisment, 2 zile săptămânal, cu încetarea lucrului, dar nu mai mult de 2 ore, urmând ca la o dată stabilită de către Sindicat, să urmeze greva generală propriu-zisă, cu respectarea tuturor normelor legale”, a transmis compania printr-un comunicat.

Negocierile privind încheierea unui nou Contract Colectiv de Muncă au început de pe 23 iunie 2022, iar termenul agreat de ambele părți pentru încheierea unui contract expiră pe 23 august 2022.

„Negocierile s-au desfăşurat cu dificultate, fără a se ajunge la un acord cu privire la revendicările salariale formulate de Sindicatul Unit Tarom (SUT)”, se menționează în comunicat.

Reprezentanții sindicatului susțin că au depus toate diligențele pentru încheierea unui Contract Colectiv de Muncă, însă până la momentul transmiterii comunicatului conducerea societății nu a dat curs niciuneia dintre revendicările formulate de SUT, în afară de creșterea bonului de masă de la 10 la 30 lei.

„Dacă până la data de 23 august 2022 (dată agreată pentru încheierea contractului colectiv de muncă) nu se va ajunge la un acord cu conducerea societăţii cu privire la revendicările formulate, salariaţii au posibilitatea declanşării conflictului colectiv de muncă şi a organizării grevei generale, cu respectarea condiţiilor legale”, se precizează în comunicat.

Conform sursei citate, la ședința din 16 august 2022, TAROM a prezentat o ofertă, însă a fost considerată inacceptabilă de către Comisia de negociere a CCM la nivel TAROM din partea Sindicatului Unit TAROM, ținând cont de faptul că oferta aceasta nu acoperă, în unele departamente, nici măcar inflația pe anul curent, de 15%.