Sindicaliștii din sănătate vor protesta în Piaţa Victoriei, la Palatul Cotroceni şi la Palatul Parlamentului

solidarotatea sanitara

foto: dcmedical

Federaţia „Solidaritatea Sanitară” a anunțat desfăşurarea Mitingului naţional al lucrătorilor din sănătate, în data de 28 decembrie. La ora 10.30 vor protesta în Piaţa Victoriei, iar la 12.30 la Palatul Cotroceni şi la Palatul Parlamentului, pentru acordarea drepturilor salariale. În paralel, vor avea loc manifestări de susţinere în spitalele din ţară.

„Având în vedere faptul că modalitatea în care au fost stabilite interdicţiile actuale vizează restricţionarea dreptului de proteste (spre exemplu, pot fi desfăşurate concerte în aer liber cu 1.000 de persoane, în timp ce un miting de protest nu poate fi desfăşurat cu mai mult de 100 de persoane), guvernanţii utilizând în acest caz măsurile de protecţie împotriva pandemiei ca armă de luptă împotriva dreptului lucrătorilor de a-şi promova interesele, ne vedem nevoiţi să utilizăm alte soluţii legale de acţiune pentru apărarea intereselor lucrătorilor din sănătate. Manifestările desfăşurate în spitale constituie un exemplu în acest sens”, a mai transmis Federaţia „Solidaritatea Sanitară”.

Aceștia vor plata salariului de bază la nivelul prevăzut de legea 153/2017 pentru anul 2022 pentru toţi lucrătorii din sănătate (inclusiv pentru personalul nemedical-TESA); raportarea tuturor sporurilor la salariul de bază pentru toate categoriile de salariaţi şi calculul tarifului orar al gărzilor prin raportare la tariful orar al salariului de bază.

De asemenea, o altă revendicare este recunoaşterea schimbului de tură ca timp de muncă şi recunoaşterea stagiului de cotizare suplimentar efectuat de profesioniştii din sănătate.