Sinaia este primul oraș care colectează măștile de unică folosință pentru a le transforma în energie

IMG_8781-315x420

foto: economica

La Sinaia au fost create 13 locații unde locuitorii pot arunca măștile folosite fără a polua. Acestea vor fi colectate și trimise în fabricile de ciment, unde vor fi introduse în instalații de coincinerare pentru a fi arse, rezultând energie.

Cutiile de colectare a măștilor sunt amplasate la Primăria, Muzeul Peleș, Cazinoul Sinaia, Muzeul Știrbey, dar și unități de învățământ, precum Colegiul Mihai Cantacuzino.

„Ne bucurăm să fim primul oraș din România care se alătură acestui proiect atât de util pentru sănătatea oamenilor, cât și pentru mediul înconjurător. Sinaia este una dintre cele mai populare stațiuni din România, ceea ce înseamnă că acum, în perioada pandemiei, este  generată o cantitate uriașă de deșeuri de plastic. Pănă acum aceste măști ajungeau la gunoi sau direct în natură, fiind o sursa majoră de poluare. Sperăm că atât turiștii, cât și locuitorii din Sinaia să arunce în siguranță și în număr cât mai mare aceste măști în locurile special amenajate din oraș” declară Vlad Oprea, Primarul Orașului Sinaia.

„Estimăm că aproximativ jumătate de milion de măști vor putea fi colectate anul acesta în orașul Sinaia. De altfel, de la începutul campaniei, în martie anul trecut, organizația noastră a reușit să colecteze peste 1 milion de măști, care astfel nu au mai devenit o sursă de poluare pentru mediul înconjurător și un adevărat pericol pentru sănătatea oamenilor. După colectare, măștile sunt valorificate pentru a produce energie, reducând astfel impactul asupra mediului”, declară Lestat Monroe din cadrul organizației „Orașul Meu, Culorile Mele”.

Pot fi colectate patru tipuri de măști: măștile de plastic de unică folosință, măștile FFP2, numite și N95, măștile FFP3 și măștile chirurgicale, dacă nu provin dintr-un mediu medical.