Simpozionul Naţional de Estetică înainte de debut

afis 3

Centrul de Cultură „George Apostu” din Bacău organizează cea de-a XXIII-a ediție a Simpozionul Naţional de Estetică, în perioada 17 – 19 octombrie 2018, sub genericul Timp și ficțiune.

În ediția din acest an dedicat Centenarului Marii Uniri, Centrul de Cultură „George Apostu” va marca, încă o dată, legăturile culturale, artistice, istorice și literare dintre cele mai importante regiuni ale României, prin ample manifestări ce vor contribui la conștientizarea eforturilor, sacrificiilor și talentului pus la temelia construcției naționale, cu participarea unor cunoscuți și apreciați academicieni, universitari, scriitori, actori și artiști plastici, din țară și din Republica Moldova.

Deschiderea Simpozionului Naţional de Estetică va avea loc miercuri, 17 octombrie 2018, ora 17.00, la sediul Centrului de Cultură „George Apostu” cu expoziția artistului plastic Tudor ZbârneaDispersie Temporală”, ce va fi prezentată de Maria Bilașevschi și Petru Bejan. Evenimentul este însoțit de lansarea albumului de artă Tudor Zbârnea, editat cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Bacău.

Tudor Zbârnea – cunoscut și apreciat pictor din Republica Moldova, director general al Muzeului Național de Artă al Moldovei. Laureat al PREMIULUI NAȚIONAL, acordat de Guvernul Republicii Moldova, pentru merite deosebite în dezvoltarea artelor plastice în anul 2014, primește Titlul Onorific Maestru în Artă, acordat de Președintele Republicii Moldova, în anul 2009, pe 27 martie 2018 la Chișinău, primește diploma Centenar din partea Centrului de Cultură „George Apostu” din Bacău, precum și numeroase premii, medalii, trofee și alte mențiuni în cadrul multor concursuri și saloane de artă naționale și internaționale.

O importanță deosebită îi revine lansării numărului 49 al revistei „Vitraliu”, în care sunt publicate studii/eseuri/opinii etc. consacrate unei mari teme: Procesul de formare a statului național român (1821-1918).

Editarea revistei „Vitraliu”, nr.49, a beneficiat de sprijinul financiar al Consiliului Județean Bacău.

Evenimentul va fi urmat de Spectacolul cărții ce are în program volumele:

Perfectul (des)compus” – Ion Hadârcă, prezintă poetul Dan Petrușcă și lector univ. dr. Adrian Jicu

Prin subteranele dostoievskiene” – Ion Fercu, prezintă poetul Leo Butnaru și prof.univ.dr. Liviu Antonesei.

    Jurnalul unui trăsnit”– Mircea M. Ionescu, prezintă Georghe Popa

Joi, 18 octombrie, la Universitatea „George Bacovia din Bacău, ora 10.30, în cadrul Conferinței Naționale de Estetică, cu titlul Timp și ficțiune, vor conferenția prof.univ.dr. Petru Bejan, prof.univ.dr. George Bondor și prof.univ.dr. Ștefan Afloroaei, iar în cadrul spectacolului cărții vor fi prezentate volumele „Le Beau” – coordonatori Petru Bejan et Daniel Schulthess și „Fabula existenţială” –  Ștefan Afloroaei.

Seara, de la ora 18.00, la Teatrul Municipal „Bacovia”, va avea loc lansarea cărții „Rainer Maria Rilke. Epifanii dintr-o biografie interioară” – Gheorghe Iorga, cu Marius Manta, Constantin Călin, Daniela Vrînceanu și Geo Popa.

Evenimentul va fi urmat de un concert extraordinar al grupului vocal de pop-opera „Ad Libitum Voices” (Cluj-Napoca).

Vineri, 19 octombrie, Ora 10.30, la Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău în cadrul Conferinței Naționale de Estetică, cu titlul Timp și ficțiune, vor susține alocuțiuni acad. Alexandru Boboc și actorul Dorel Vișan, iar în cadrul spectacolului cărții va avea loc prezentarea volumelor „Genurile biograficului” și „Ficțiunea jurnalului intim” de acad. Eugen Simion ce vor fi prezentate de conf.univ.dr. Ioan Cristescu și conf.univ.dr. Nicoleta Popa Blanariu.

În aceeași zi, de la ora 18.00 la Teatrul Municipal „Bacovia”, va avea loc ceremonia de decernare a Marelui Premiu „George Apostu”, actorului Dorel Vișan. Momentul va fi marcat de laudatio pentru personalitatea premiată, rostită de către prof.dr. Gheorghe Iorga și regizorul Alexa Visarion.

Cu acest prilej, Dorel Vișan va susține spectacolul „Vai, epoca mea!” iar artistul Alexandru Tomescu va concerta la celebra sa vioară Stradivarius Elder Voicu, alături de  care, a scris povestea unor concerte și turnee memorabile în ultimii ani.

Dorel Vişan(n. 1937) este actor, profesor şi poet. A interpretat peste 40 de roluri în teatru, în cea mai variată gamă, de la Molière la Shakespeare, de la Marivaux la Büchner, iar în film a avut peste 50 de roluri în producții românești și internaționale, fiind unul dintre cei mai importanţi actori de film din România și unul dintre puținii, care au ajuns la o solidă reputație europeană.

În anul 1974, a debutat pe marele ecran în comedia Păcală, iar patru ani mai târziu este magistral în Între oglinzi paralele, în regia lui Mircea Veroiu. În anul 1987, Mircea Daneliuc l-a distribuit în filmul Iacob, film în care Vișan a realizat rolul său de referință. În anul 1985 a jucat rolul Tudor Bălosu în filmul Moromeții, iar în anul 1995 a primit rolul principal în filmul Senatorul melcilor.

Membru al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Cluj, Dorel Vișan a debutat literar cu poezii, în 1995, publicând patru volume de versuri: De vorbă cu Domnul (1997), Vremea cireșelor amare (1998), Păcate… (2000), Psalmi (2003).

La evenimentele ce compun întregul program cultural sunt invitaţi să participe oameni de cultură, oficialităţi locale şi judeţene, parlamentari, directori de instituţii, oficialități din cadrul Ministerului Culturii și Identității Naționale.

Programul Simpozionului Naţional de Estetică:

Miercuri, 17 octombrie 2018

Ora 17.00  Centrul de Cultură „George  Apostu” Bacău 

                   Muzeul de Artă Contemporană „George Apostu”

 • Deschiderea oficială a Simpozionului Național de Estetică, ediţia a XXIII-a

Alocuţiuni de întâmpinare

 • Vernisajul expoziției „Dispersie temporală” a artistului plastic Tudor Zbârnea (Republica Moldova)

Prezintă: criticul de artă Maria Bilașevschi și prof.univ.dr. Petru Bejan

 • Lansarea albumului de artă „Tudor Zbârnea”
 • Lansarea Revistei „Vitraliu”, 49
 • Spectacolul cărții: „Perfectul (des)compus” – Ion Hadârcă,(Republica Moldova)

Prezintă: poetul Dan Petrușcă și lector.univ.dr. Adrian Jicu

„Prin subteranele dostoievskiene” – Ion Fercu

Prezintă:  poetul Leo Butnaru și prof.univ.dr. Liviu Antonesei

„Jurnalul unui trăsnit” – Mircea M. Ionescu

Prezintă:  Gheorghe Popa

 • Decernarea Diplomei CENTENAR

Joi, 18 octombrie 2018

Ora 10.30 Universitatea „George Bacovia” din Bacău

 • Conferința Națională de Estetică „Timp și ficțiune

„Ficțiune și adevar în artă” – prof.univ.dr. Petru Bejan

„Timp, fictiune, lumi posibile” – conf.univ.dr. George Bondor

„Voinţa de aparenţă este mai metafizică decât voinţa de realitate” (Nietzsche)

prof.univ.dr. Ștefan Afloroaei

 • Spectacolul cărții: Le Beau. Actes du XXXVI-e Congrès de l’Association des Sociétés de Philosophie de Langue Française (ASPLF)”.Coordonatori: Petru Bejan și Daniel Schulthess  Editura Universității „Al.I.Cuza” Iași, 2018

Prezintă: Prof.univ.dr. Ștefan Afloroaei

                         „Fabula existenţială. Cu privire la distanţa dintre a trăi şi a exista şi alte

eseuri” – Ştefa Afloroaei (Editura Polirom, Iaşi, 2018)

Prezintă: prof.univ.dr. Petru Bejan și prof.univ.dr. George Bondor

 • Decernarea Diplomei CENTENAR

Ora 18.00  Teatrul Municipal „Bacovia” Bacău

 • Spectacolul cărţii: „Rainer Maria Rilke. Epifanii dintr-o biografie interioară” – Gheorghe Iorga

cu: Marius Manta

Constantin Călin

Daniela Vrînceanu

Geo Popa

 • Concert extraordinar : Ad Libitum Voices

grup vocal de pop-opera (Cluj-Napoca)

Vineri, 19 octombrie 2018

Ora 10.30  Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău

 • Conferința Națională de Estetică „Timp și ficțiune

„Timp și creație în arte” – acad. Alexandru Boboc

„Omul și taina lui” – Dorel Vișan

 • Spectacolul cărţii: Eugen Simion – „Genurile biograficului”

„Ficțiunea jurnalului intim”

cu: Conf.univ.dr. Ioan Cristescu

Conf.univ.dr. Nicoleta Popa Blanariu

Ora 18.00  Teatrul Municipal „Bacovia” Bacău

 • Ceremonie de decernare:

Marele Premiu „George Apostu” pentru anul 2018, actorului Dorel Vișan

Laudatio: prof.dr. Gheorghe Iorga și regizorul Alexa Visarion

 • Seara de gală:

         Vai, epoca mea!  Dorel Vișan

Recital instrumental:  Alexandru Tomescu

(Vioara Stradivarius Elder Voicu)