Simpozionul Internațional „Monumentul – Tradiție și Viitor”

palat

Cea de a XXIII-a ediție a Simpozionului Internațional Monumentul – Tradiție și Viitor se va desfășura în acest an la Iași  în perioada 30 septembrie – 2 octombrie 2021. Evenimentul, organizat sub patronajul Primăriei Municipiului Iași, împreună cu organizatorii tradiționali, va reuni, ca de fiecare dată, specialiști de talie internațională cu merite deosebite în cercetarea, restaurarea, conservarea și valorificarea patrimoniului mobil și imobil.

Deschiderea oficială va avea loc joi, 30 septembrie 2021, de la ora 9:00 la Palatul Braunstein. Cu acest prilej, vor fi lansate și prezentate trei volume care pun în lumină subiecte de cercetare inedite: Grădini, case, piețe și locuri. Studii ieșene autor prof. univ. dr. Mircea Ciubotaru; Arhitectura de veci în România. Cimitire, mausolee, edificii funerare în spațiul extracarpatic (1830 – 1939) , autor Andreea Pop; și volumul Monumentul XXII, coordonat de dr. Aurica Ichim și dr. Lucian – Valeriu Lefter.

De asemenea, vor fi vernisate mai multe expoziții: Patrimoniul istoric balnear din Banat. Nevoi și provocări, curator: dr. Florentina Udrea; Intervenții de urgență ale Ambulanței pentru Monumente, curator: Celina Gora; Arhiva de arhitectură: Paul Smărăndescu 75 ani și prezentarea catalogului expoziției, curator: dr. Oana Marinache; expoziția Monumente, curatori: Mircea Lețiu, Evelyne Cușner, Gheorghe Baean; În lumina culorii – opera lui Anghel Saligny, curatori: dr. Cornelia Prioteasa, dr. Mircea Dorobanțu; Great artists of the World, colecția de gravură George Șerban, curatori: dr. Alexandru Constantin Chituță și Alexandru Gorea; Lecomte de Nouy – novator în restaurarea monumentelor, curatori: dr. Tereza Sinigalia și Alexandra Brutaru; De la Ulița Beilicului la strada Grigore Ghica-Vodă, curatori: Ina Chirilă, Alexandru Gorea

Secțiunile din acest an sunt: Viața monumentelor, Tehnici și tehnologii de restaurare și Lecomte de Nouy, un novator în restaurare… .Manifestarea se va desfășura respectându-se măsurile de protecție impuse de pandemia de Covid 19.