Simpozion la Miroslava in cinstea principesei Olga Sturdza

WhatsApp Image 2022-10-20 at 10.31.46

Principesa Olga Sturdza a slujit atat patria, cat si copiii orfani din Romania. Ea a infiintat in timpul razboiului un orfelinat unde ii primea pe toti cei care isi pierdeau parintii in lupta. In semn de recunostinta pentru tot ceea ce a facut principesa pentru Romania, Primaria comunei Mirosava a organizat un simpozion stiintific in cinstea Olgăi Sturdza.

Olga Sturdza a fost o sculptoriță de origine română. Născută în familia Mavrocordat, ea era descendentă a domnitorilor fanarioți. Aceasta a înființat in timpul Primului Război Mondial, Societatea pentru Ocrotirea Orfanilor de Război, prin care a adăpostit 340.000 de copii. Olga Sturdzda a fost și un artist plastic talentat. În anul 1924, ea a donat municipiului Iași, Monumentul Unirii, care a fost inaugurat în mai 1927, în prezența Reginei Maria. Nepotul Principesei Olga Sturdza, printul Dimitrie a participat la Simpozionul Stiintific organizat de Primaria Comunei Miroslava.

Prințul Dimitrie Sturdza, nepotul Principesei Olga Sturdza

„Ea impreuna cu Regina Maria erau prietene foarte bune si s-au impartit. Regina Maria a facut Crucea Rosie pentru soldatii raniti si bunica pentru copiii care au ramas fara parinti. Ea dupa razboi a donat propietatea de la Miroslava si a vrut sa faca un colegiu agronomic pentru copiii saraci si fara parinti si cred ca a reusit extraordinar de bine.

Avand in vedere importanta pe care a avut-o Principesa Olga Sturdza pentru comunitatea din Miroslava, autoritatile locale vor ca acest simpozion sa devina o traditie.

Dan Niță, primar com. Miroslava

„Ceea ce facem noi acum este a o reinvia pe Olga Sturdza si de a-i da numele de Mama orfanilor  din Romania Vom face o propunere la nivel national, la nivelul Parlamentului Romaniei pentru asemenea denumire. Noi suntem mandri ca am avut in raza comunei noastre o asemenea personalitate care nu s-a bucurat de laude di partea poporului roman pentru ca nu a facut doar pentru Miroslava ci in toata tara.”

Principesa Olga Sturdza a murit la 10 iulie 1971, la vârsta de 87 ani, in Franta.