Simpatia fata de refugiatii ucraineni incepe sa scada in unele tari europene

foto: ProfiMedia

Pentru prima oara de la inceperea razboiului din Ucraina, simpatia fata de refugiatii ucraineni incepe sa scada, mai ales in tarile care au avut relatii mai stranse in trecut cu Rusia. Potrivit Euroactiv, in Slovacia si Bulgaria, privilegiile oferite refugiatilor sunt criticate, facandu-se comparatii cu criza refugiatilor din 2015.

Potrivit Înaltului Comisar al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR), aproape șase milioane de refugiați ucraineni au fugit din țară de la începutul războiului. Polonia și România au primit cei mai multi dintre ei (3,2 milioane și, respectiv, 889.000). Aproximativ 772.000 s-au mutat în Rusia iar 577.000 în Ungaria.

În timp ce guvernele adoptă o retorică de „bun venit” și acordă ajutor umanitar, proteste de stradă împotriva refugiaților ucraineni au avut loc în Europa Centrală și de Est. Cu toate acestea, atitudinile pozitive față de ei predomină în majoritatea țărilor.

O excepție notabilă este Bulgaria, cu 38% dintre cetățeni având o atitudine pozitivă față de refugiați, în timp ce 18% au una negativă, arată cel mai recent sondaj.

„Este un fenomen comun faptul că solidaritatea necondiționată cu refugiații din război. Tensiunile socio-economice pot declanșa reacții populare spontane, inclusiv violente”, a declarat Zsolt Zádori, ofițer de presă la ONG-ul pentru drepturile omului, Comitetul Helsinki din Ungaria (HHC).

Resentimentele cresc în timp ce disponibilitatea de a ajuta scade, a confirmat activistul slovac Branislav Tichý, care a petrecut câteva săptămâni la granița slovacă-ucraineană.

„Primele proteste și dezaprobarea publică a ajutorului refugiaților din Ucraina apar în toată Slovacia. Narațiunea „Dar noi și copiii noștri slovaci” începe să capete amploare”, a scris el într-o postare pe Facebook.

Prea multe beneficii?

O problemă comună în țările din Europa Centrală și de Est sunt beneficiile pe care le primesc refugiații. Narațiunea despre guvernele care au mai multă grijă de refugiați decât de cetățenii lor este prezentă în toate țările și este exacerbată de activitățile partidelor de extremă dreapta.

În cafenelele și barurile slovace, cetățenii se plâng de transportul public gratuit și tichetele de prânz acordate refugiaților ucraineni de către guvern după începutul războiului.

În Bulgaria, partidul naționalist pro-rus Varazhdane, care are sprijinul a aproximativ 10% dintre alegători, afirma că mulți bulgari trăiesc în sărăcie iar in loc ca statul și UE. sa aiba grija de ei, toată atenția este concentrată asupra ucrainenilor.

Partidul Ceh pentru Libertate și Democrație Directă de extremă-dreapta a criticat, de asemenea, actualul guvern pentru că a oferit ajutor refugiaților ucraineni.

Chiar și în Polonia, partidul naționalist Confederația susține că refugiații ucraineni se bucură în prezent de prea multe privilegii. Totuși, potrivit celui mai recent sondaj, ajutorul pentru refugiați are în continuare sprijinul a peste 90% din polonezi.

Retorica anti-refugiați și resentimentele tot mai mari au dus deja la mai multe incidente. În Bulgaria, o femeie ucraineană care a venit în țară cu copilul ei mic și-a găsit mașina cu un târnăcop înfipt în capotă, în timp ce mașina unei familii ucrainene din Slovacia a fost stropită cu simbolul Z rusesc. În Ungaria, o cărămidă a fost aruncată într-o unitate de locuințe pentru refugiați.

Cu toate acestea, incidentele violente au fost limitate. În cele mai multe cazuri, resentimentele în creștere iau o formă diferită. În Slovacia, unii șoferi de autobuz au refuzat să lase refugiaților să se îmbarce gratuit, deși erau obligați de guvern.

Intră în legătură cu echipa TeleM Iași!