Simbolistica Icoanei Nașterii Domnului

Icoana Nașterii Domnului este una dintre cele mai importante reprezentări ale artei sacre creștine, având o semnificație profundă atât teologică, cât și spirituală. Aceasta ilustrează momentul divin al venirii pe lume a Mântuitorului Iisus Hristos, eveniment care a schimbat cursul istoriei și a deschis calea mântuirii pentru întreaga omenire.

Prin simbolurile și detaliile sale, icoana invită la meditație și la înțelegerea profundă a misterului întrupării Fiului lui Dumnezeu. În cultura ortodoxă, această icoană ocupă un loc central în timpul sărbătorilor de Crăciun, fiind o sursă de lumină și bucurie pentru credincioși. Icoana Nașterii Domnului este compusă din mai multe elemente simbolice, fiecare având un rol bine definit.

pr. Lucian Apopei – Purtator de Cuvant al Arhiepiscopiei Iasilor:

Atunci cand privim icoana nasterii domnului si facem acest lucru cu evlavie intelegem poate mai bine taina venirii si intruparii mantuitorului nostru Isus Hristos. Vedem zugravit pruncul, care transmite smerenie, ascultare, pruncul infasat in ieslea intunecata. Ieslea este intunecata deoarece poarta in ea promisiunea luminii.Totodata ii regasim in aceasta icoana pe cei 3 magi, care aduc daruri si ne indeamna sa fim si noi al patrulea mag daca vreti, cei care daruim, care facem cadouri celor dragi, care au nevoie de o atentie mai ales in zile de sarbatoare. Aceasta icoana care este o biblie in imagine ne indeamna pe noi toti in aceste zile sa fim mai buni, sa fim mai recunoscatori, sa fim mai multumitori

În centrul icoanei se află Pruncul Iisus, așezat într-o iesle, înconjurat de Maica Domnului și de Sfântul Iosif. Lumina care emană din Pruncul divin simbolizează venirea luminii în lume, iar peștera întunecată în care se află sugerează păcatul și moartea, pe care Hristos le va birui. Îngerii care cântă și vestesc nașterea, păstorii care vin să se închine și magii care aduc daruri subliniază universalitatea acestui eveniment. Prezența animalelor, precum boul și asinul, amintește de smerenia locului unde s-a născut Mântuitorul, iar steaua de la Betleem este călăuza care îi conduce pe toți la Hristos.

pr. Părintele Cristian Muraru – Directorul Centrului de Conservare şi Restaurare a Patrimoniului de Artă Creştină „Resurrectio“ din cadrul Arhiepiscopiei Iaşilor, Mitropolia Moldovei și Bucovinei:

“In icoana ortodoxa il avem reprezentat doar pe Hristos, pentru ca el s-a intrupat. Duhul Sfant nu este prezent decat in modul in care s-a aratat. Tatal nu este reprezentat deloc. Icoana astfel este o fereastra catre absolut. Ea are o reprezentare simbolistica si tot ce e reprezentat in ea are un talc anume. Avem aici doua icoane care desi prezinta acelasi subiect sunt oarecum diferite, autorul icoanei este acela care alege maniera in care prezinta subiectul respectiv. Nasterea domunului rupe istoria  in doua. Avem cunoscuta formula: inaintea erei noastre si dupa era noastra, sau inainte de Hristos si dupa Hristos. Daca este sa privim icoana vom vedea ca in centrul ei apare Hristos. In miezul icoanei apare subiectul principal nasterea mantuitorului, iar daca este ca schematizam icoana vom vedea ca exista trei planuri: un plan teofanic, prezenta ingerilor, un plan al tainei, nasterea Domnului, si planul uman”

Toate aceste elemente sunt reprezentate cu o armonie perfectă, îmbinând realitatea istorică cu dimensiunea spirituală.

“In icoana de langa avem un element de noutate, dar este un element in plus fata de prima icoana prezentata, acolo apar magii. Ei sunt cunoscuti cu numele lor: Gaspar, Baltazar si Melchior. Acestia sunt prezentati cu varste diferite.

In traditia bisericeasca se spune ca pornind de la ziua ca in ziua a 4a a creatiei au fost creati astrii si Craciunul, mantuitorul fiind soarele dreptatii, Craciunul se ia ca reper ca si cand mantuitorul s-ar fi nascut miercuri. Anul acesta se intampla ca sarbatoarea nasterii domnului sa fie intr-o zi de miercuri”

Prin frumusețea și bogăția simbolurilor sale, această icoană ne amintește de iubirea nemărginită a lui Dumnezeu pentru oameni și de darul extraordinar al mântuirii. În fiecare an, în timpul sărbătorilor de Crăciun, credincioșii își îndreaptă privirea spre această icoană, regăsind în ea speranța, pacea și bucuria. Astfel, icoana Nașterii Domnului rămâne o mărturie vie a credinței și a legăturii dintre cer și pământ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *