Silviu Macovei: „Revoltă uriașă printre primari și politicieni! Ultimul gest al lui Cîțu provoacă discuții despre legalitatea unor decizii!”

silviu macovei

Exact precum hoții în flagrant care aruncă drogurile ca să nu fie prinși de poliție, la fel și premierul Cîțu, demis cu cea mai mare majoritate din ultimii 30 de ani, a executat Fondul de rezervă a Primului Ministru împărțind peste un miliard de lei cu preponderență primarilor PNL.

Imediat cum a fost demis, premierul Florin Cîțu a început să împartă în nume personal banii din Fondul de Rezervă aflat la dispoziția premierului. Fiindcă cea mai mare majoritate a banilor s-au dus către primarii PNL și UDMR, această adevărată devalizare a Bugetului public a stârnit revoltă în rândul primarilor și politicienilor PSD. Silviu Macovei, vicelider național al deputaților PSD, îl acuză pe Florin Cîțu de abuz.

Silviu Macovei, vicelider național al deputaților PSD: „Acest Cîțu face abuz într-o funcție pe care nici măcar nu o mai deține! Exact ca un tâlhar care încearcă să mai mituiască în stânga și-n dreapta după ce a fost prins în flagrant, Cîțu a dat iama în Banii Statului! La fel a devalizat și Ministerul finanțelor, la fel a fugit din America fără să-și plătească datoriile, la fel a atacat speculativ și Leul românesc în 2008 când era economist șef la o mare bancă! Hoția asta premeditată nu poate rămâne nepedepsită!”.

Premeditarea despre care vorbește deputatul ieșean se referă la faptul că în data de 7 septembrie a.c., premierul Florin Cîțu a crescut peste noapte de 3 ori Fondul de Rezervă la dispoziția Primului-ministru, de la 600 milioane lei cât era în Legea Bugetului de Stat, la peste 1,89 miliarde lei. „Băiatul ăsta ne face la buzunare pe toți, bagă mâna în banii Statului de parcă ar fi contul lui personal! Vă aduc aminte că și în 2020, Cîțu a transferat în acest fond „personal” al Primului Ministru peste 3,4 miliarde de lei pe care le-a împărțit după bunul plac tot primarilor PNL! Anul acesta, la fel! Chestia asta iese din cadrul legii 500/2002 care spune clar că aceste fonduri se alocă doar pentru urgențe, calamități și alte nenorociri neprevăzute. Această alocare discreționară nu poate fi legală, este clar furt din banii publici!” a răbufnit viceliderul deputaților PSD, Silviu Macovei.

Conform legii 500/2002, Fondul de intervenție este destinat doar calamităților naturale, nicidecum spre uzul personal al primului ministru, mai ales după ce a fost demis de Parlament! Iată ce spune art. 30, alineatul (4) al 500/2002: „Fondul de intervenție la dispoziția Guvernului se repartizează unor ordonatori principali de credite ai bugetului de stat și ai bugetelor locale, pe baza de hotărâri ale Guvernului, pentru finanțarea unor acțiuni urgente în vederea înlăturării efectelor unor calamități naturale și sprijinirii persoanelor fizice sinistrate.”