Silviu Macovei: „Prioritatea noastră trebuie să fie recuperarea diasporei!”

Silviu Macovei (PSD) (2)

Silviu Macovei, deputat PSD de Iași, cunoscut pentru pozițiile sale tranșante în partid, a comentat decizia premierului de a cere o analiză cu privire la slaba organizare a alegerilor europarlamentare din diaspora. Parlamentarul ieșean a apreciat „moderația și precauția de care dă dovadă premierul României în privința deficiențelor serioase de organizare a votului în diaspora. Este cel mai prudent să așteptăm o analiză serioasă. Totodată, însă, s-a văzut cu ochiul liber, în direct la televizor că sute (poate mii) de români din afară au fost privați de dreptul lor constituțional de a vota!”

Parlamentarul PSD a caracterizat dur declarațiile ministrului Teodor Meleșcanu care a afirmat că alegerile au fost foarte bine organizate și a găsit scuze contextuale pentru cozile de mii de oameni în diaspora. Silviu Macovei crede că „orice justificare a miniștrilor implicați cum că nu s-a anticipat o prezență mare, că au fost prea multe buletine de vot, că au fost prea mulți candidați sau orice altă explicație, serioasă sau puerilă, pălește în fața obligației de a asigura condiții pentru toți votanții! De la ce număr este acceptabil să avem români împiedicați să voteze (chiar dacă sunt contra PSD)? Ce făceam dacă prezența era de 80%? Obligația noastră, ca organizator al alegerilor, este să asigurăm condiții pentru eventualitatea în care vin la vot toți alegătorii. Orice altă scuză este inacceptabilă.”

Apelul lui Silviu Macovei către premierul Viorica Dăncilă, atât ca prim ministru, dar și ca președinte al PSD se referă la prioritatea politică a partidului în viitorul apropiat. „Noi nu am învățat nimic din lecția din 2014 când exact la fel, cu aceeași oameni responsabili, PSD a pierdut Președinția României. Am subestimat forța emoțională pe care diaspora o creează în România. Este obligatoriu ca principala prioritate a PSD în perioada următoare să fie recuperarea diasporei!” a transmis deputatul Silviu Macovei.