Silviu Macovei: PNRR este un eșec pentru Iași

Deputat Silviu Macovei


Spre deosebire de Cluj Napoca, oraș care contează mult în alegerea viitorului președinte al PNL, Iașul pare să nu fi prins aproape nimic din zecile de miliarde alocate de Uniunea Europeană pentru revitalizarea economiei.

Publicarea proiectului PNRR de către Guvernul României ar fi trebuit să stârnească un val de indignare în lumea politică din Iași. Însă, până la acest moment, au reacționat doar politicienii Partidului Social Democrat, în frunte cu viceliderul deputaților PSD din Parlament, Silviu Macovei. Parlamentarul ieșean, cunoscut pentru vehemența cu care solicită constant finanțarea A8, în special a segmentului Lețcani-Târgu Frumos, a avut din nou o reacție foarte agresivă vizavi de modul în care arată proiectul PNRR depus de Guvern. „Din nefericire, s-a adeverit ceea ce spun de luni de zile: PNRR va fi un eșec extrem de jenant pentru politicienii PNL și USR din Iași! Județul nostru nu a primit aproape nimic, iar acești parlamentari ai guvernării ar trebui să intre în pământ de rușine pentru că nu ne-am ales nici cu praful de pe tobă… ” a comentat Silviu Macovei.

Deputatul ieșean a făcut o centralizare a proiectelor în care este menționat Iașul și cele în care este trecut Cluj Napoca. „Vreți să vedeți batjocura față de Iași, în toată splendoarea ei? Iată: Clujul este menționat de 57 de ori în PNRR / Iașul doar de 16 ori. Mai mult, la Cluj apar proiecte cu sume exorbitante, mai degrabă mofturi decât proiecte importante pentru țară (referire la metroul clujean – n.a.), în timp ce în dreptul Iașului nu apare nici o sumă! Asta înseamnă că, în realitate, proiectele minuscule la care este menționat Iașul vor fi finanțate doar în funcție de prioritizarea guvernului. Adică, la câtă influență au liberalii și useriștii la București, mai nimic!” a explicat deputatul Silviu Macovei.

Cifrele menționate de parlamentarul ieșean arată, într-adevăr, o situație dramatică pentru județul și orașul Iași. Dacă pentru Iași nu este trecut NICI MĂCAR UN SINGUR PROIECT concret menționat a fi finanțat prin PNRR, Clujul are următoarele sume alocate clar: 300 milioane euro – metrou; 1.249 milioane euro modernizare cale ferată Cluj-Napoca – Episcopia Bihor; 15 milioane euro complex muzeal nou în județul Cluj, în zona rurală ș.a. Total Cluj: 1,7 miliarde euro!

Deputatul PSD Silviu Macovei a încheiat într-o notă tristă pentru ieșeni, spunând că „o parte din ieșeni și-au pus speranțele în PNL și USR crezând cu naivitate toate inepțiile îndrugate de acești oameni în campaniile electorale. Iar când a venit singurul și, probabil, irepetabilul mare proiect de țară pentru România (PNRR), acești politicieni au arătat că nu contează absolut deloc în fața „stăpânilor” de la București. În schimb, președintele PSD Marcel Ciolacu a afirmat public faptul că A8 ar trebui să fie o prioritate pentru țara noastră și sunt convins că se va implica direct ca să avem autostradă. Acum, însă, din păcate vedem negru pe alb că PNL și USR nu sunt și nici nu vor fi în stare să facă ceva pentru ieșeni. Este foarte trist și dureros ce se întâmplă…”