Silviu Macovei: „O nouă lovitură pentru agricultura românească. Prețul îngrășămintelor în România s-a triplat în ultimele 12 luni”

ngrasaminte

„O nouă lovitură pentru agricultura românească! După întârzierea ajutoarelor pentru secetă, după ce importurile ne sufocă și agricultorii aruncă recolta pe câmp, acum și cei care au rămas riscă falimentul!

Prețul îngrășămintelor în România s-a triplat în ultimele 12 luni! Mai mult, sunt duble față de cele practicate în Germania – o aberație. Cauza principală e același gaz.

Acesta reprezintă 60-80% din costurile producției de îngrășăminte și a avut creșteri record (+ 595% creștere anuală). Pentru fermierul român, cheltuielile au crescut la 300-350 de euro pentru fiecare hectar de cereale față de 150 de euro cât era anul trecut.

În acest moment mii de agricultori sunt amenințați de faliment. Este absolut necesară intervenția statului pentru a-i proteja. Subvenționarea este soluția directă cu efect rapid. În paralel este necesar ca instituțiile abilitate să verifice cât de justificate sunt aceste creșteri.

Dacă nu se vor lua măsuri imediate riscăm ca în mai puțin de un an să îngropăm cu totul fermierul român!”, a scris Silviu Macovei pe pagina sa de Facebook.