Silviu Macovei – deputat PSD Iasi: „O nouă palmă dată Austriei de către Parlamentul European!”

Politicienii români reacționează imediat în urma votului de miercuri din Parlamentul European prin care se recunoaște, din nou, că România și Bulgaria ar fi trebuit să fie deja membre ale Spațiului de liberă circulație Schengen.

Miercuri Parlamentul European a votat favorabil (526 voturi pentru, 57 voturi împotrivă și 42 abțineri) o rezoluție prin care subliniază că România și Bulgaria au îndeplinit deja cerințele necesare pentru a fi admise în spațiul Schengen, până la finalul anului 2023. Rezoluția stipulează că cererile de aderare ale României și Bulgariei au fost respinse “fără să fi fost prezentată nicio justificare de natură juridică legată de criteriile de aderare”.

În urma acestui nou vot (vorbim deja de a cincea rezoluție în acest sens a PE!), viceliderul deputaților PSD Silviu Macovei atrage atenția asupra unor vulnerabilități serioase ale Uniunii Europene: „După votul de astăzi (miercuri – n.n.), problema care se pune acum este următoarea: România și Bulgaria au tot dreptul de a da în judecată Austria și Țările de Jos pentru acel veto nejustificat din decembrie 2022. Mai mult, Guvernul Austriei a transmis într-un document oficial din decembrie 2022 că vrea extinderea Schengen cu România și Bulgaria în 2023. Nu putem să nu ne întrebăm ce s-a întâmplat pe parcurs? Ce a pățit Cancelarul Nehammer de a devenit brusc și atât de încrâncenat contra României? Nu vreau să exagerez și nici să speculez, însă despre legăturile Rusiei cu oameni din administrația centrală din Austria au scris nenumărate publicații internaționale. Să aibă legătură cu importanța României pe flancul estic al NATO și agresivitatea pe care Rusia o manifestă la adresa țării noastre?” se întreabă retoric parlamentarul ieșean.
Mai departe, Silviu Macovei consideră că este necesar „să avem o anchetă juridică internațională independentă care să demonstreze absurditatea cancelarului Nehammer și să aflăm răspunsuri dacă acesta este doar rupt de realitate sau, dimpotrivă, are legături care pun în pericol nu doar aderarea României la Schengen, ci și coeziunea și securitatea Uniunii Europene!”. Aluzia parlamentarului român se referă la multiplele scandaluri de corupție și acuzații de relații ascunse cu Rusia care au zguduit partidul actualului cancelar austriac.

Parlamentarul Silviu Macovei consideră că „votul europarlamentarilor de miercuri subliniază necesitatea de a sesiza Curtea de Justiţie a Uniunii Europene. Mai mult, europarlamentarii au transmis un mesaj ferm Consiliului UE să ia măsuri pentru a evita utilizarea abuzivă a dreptului de veto. Europa nu este Austria. Europa este mult mai mult ca Austria!” (Comunicat de presa) 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *