Silviu Macovei – deputat PSD Iasi: „Bugetul Iașului este dovada clară că orașul este capturat de mafia politică PNL-USR-PMP!”

Silviu Macovei

Reacțiile vehemente în zona politică și a societății civile nu încetează să apară în urma votării „fulger” a Bugetului municipiului Iași pe anul 2023. Deputatul Silviu Macovei, vicelider al parlamentarilor social-democrați, a izbucnit pe rețelele de socializare în urma votului comun, cel puțin ciudat, al consilierilor locali PNL  și USR. „Bugetul municipiului Iași este o bătaie de joc la adresa inteligenței, bunului simț și a oricărei dorințe a ieșenilor! Nimeni nu știe ce este în acel buget! Nu a existat nici o dezbatere publică, nici o consultare. Primăria a publicat o schiță de buget fără nici un detaliu pe care, apoi au trecut-o prin CL. Nu contează că societatea civilă a cerut consultări, nu contează că legea cere 15 zile de dezbateri publice (proiectul de buget a fost lansat pe 9 ianuarie și votat pe 18 ianuarie; faceți calculul!)” a scris Silviu Macovei.

Mai mult, presa locală a calculat că peste 66% din fonduri se duc către „funcționarea” administrației (salarii și cheltuieli) și doar o treime către investiții (despre care nu se știe nimic!).  

Parlamentarul ieșean reclamă lipsa unei strategii de dezvoltare a orașului pe termen mediu și lung, acuzând că Iașul este administrat și se dezvoltă haotic. „Nu există nici cea mai mică viziune pentru dezvoltarea orașului. Primarului nu îi pasă că nu există nici un metru de parc nou în oraș; nu îi pasă că se construiesc zeci de mii de apartamente fără extinderea canalizării și a infrastructurii de apă sau rutiere. Nu știe nimeni cum va arăta Iașul peste 10 ani (nu 20 sau mai mult!) fiindcă Planul Urbanistic General este o „piedică” în mintea actualei conduceri liberale a municipiului. Nici nu le pasă. În schimb, liberalii vor să cumpere dronă să vadă din cer dezastrul din oraș. Traficul din oraș este de coșmar, tramvaiele noi o iau singure înapoi în stații și intersecții. Dar, PMI face public încă un desen cu trotuare suspendate în Podu Roș. Noaptea minții!” reacționează deputatul Silviu Macovei.

Acuzațiile parlamentarului social democrat descriu o imagine aproape apocaliptică a scenei politice ieșene. „Sunt de-a dreptul dezgustat de cum a trecut această batjocură de buget local! PNL l-a trecut prin Consiliul Local cu voturile PMP (care, practic mai există doar la Iași!) și (atenție!) cu voturile USR! Asta deși „salvatorii României” nu au obținut nimic concret prin această trădare a interesului ieșenilor! Acum, hai să ne uităm și dinspre București către Iași: alianța guvernamentală nu există la Iași fiindcă PNL nici nu a vrut să discute amendamentele PSD la bugetul local. Prin urmare, cum să finanțezi proiecte (care nici nu există, dar asta e altă poveste!) fantasmagorice ale unui primar care face blat cu USR-ul (partidul care a nenorocit PNRR-ul la nivel național!) în timp ce ignori cu bună știință PSD, partidul care te sprijină să guvernezi? A, în plus, la Iași primarul este acuzat de DIICOT de constituire „grup infracțional organizat” cu funcționarii instituției. Noaptea minții! Soluția o reprezintă alegeri anticipate imediate pentru că acum Iașul este capturat de mafia PNL-USR-PMP” a încheiat Silviu Macovei