Silviu Gurlui despre centrala din Zaporojie: Aceste reactoare dispun de o tehnologie foarte sigură

Silviu Gurlui

Efectele exploziilor solare

Alerta la nivel mondial dupa ce, pe fondul unor ciocniri armate intre rusi si ucrainieni in vecinatatea centralei nucleare de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, a izbucnit un incendiu la una dintre cladirile complexului energetic. Incendiul a fost stins rapid iar clădirea afectată de incendiu nu are legătură cu partea tehnologică a centralei, fiind o facilitate de pregatire a personalului. Agentia Internatională pentru Energie Atomică a anuntat ca nivelul de radiatii din zona este normal.

Expertii sustin ca activitatea militară de la centrala nucleara Zaporijie din Ucraina este putin probabil sa provoace un incident nuclear major. Centrala nucleară Zaporijie are sase unități de reactoare cu apă sub presiune care produc 20% din energia electrică a Ucrainei. Centrala are un design de reactor relativ modern și, ca atare, componentele esențiale ale reactorului sunt găzduite într-o clădire de reținere din beton armat din oțel, care poate rezista la evenimente externe extreme, atât naturale, cât și provocate de om, cum ar fi un accident de avion sau explozii.

„Este cea mai mare centrala din Europa si din Ucraina, asta însemnând o grija in plus. Acolo, de pe 25 februarie, doua reactoare au fost închise, deci au ramas 4 reactoare. Primele patru reactoare, 5 și 6 sunt închise. Este o capacitate foarte mare și un pericol în plus în cazul în care există astfel de incidente. Am vazut acolo un incendiu provocat, s-a stins. Nu este un pericol în momentul de față, nu sunt depășite limitele radiației în acea zonă și cu atât mai mult în vecinătate și cu atât mai mult în țara noastră, în România.”- a declarat Silviu Gurlui – Profesor Fac. Fizica UAIC

Miezul reactorului este el insuși adapostit într-un vas sub presiune din oțel etanș, cu pereți groși de 20 cm. Designul este mult diferit de cel al reactorului de la Cernobîl, care nu avea o clădire de izolare și, prin urmare, nu exista niciun risc real, sustin expertii. In schimb, devine îngrijorator dacă reactoarele ar fi vizate în mod deliberat pentru a provoca un incident nuclear.

„Sunt urmărite indeaproape toate aceste valori și, cu siguranță le vom afișa atunci când se va impune. Trebuie să atragem atenția că, în zona respectivă, în jurul acelei centrale este o rețea extrem de bine pusă la punct, de monitorizare pentru acest areal, pe o rază de 30 de km. Deci o siguranță în plus. Intre altele, trebuie spus de asemenea că aceste reactoare dispun de o tehnologie foarte sigură.-a declarat Silviu Gurlui – Profesor Fac. Fizica UAIC

În urma incendiului de la centrala nucleară Zaporojie, directorul general al Autorității Internaționale pentru Energie Atomica s-a oferit sa călătorească la situl de la Cernobîl pentru a facilita o negociere între Ucraina și Rusia.