Silk DIstrict – Masuri pentru o dezvoltare urbana durabila

Silk_District

Provocări în dezvoltarea urbană: soluţii propuse de Silk District

Mai mult de jumătate din populația globului locuiește astăzi în zone urbane. În acest context a devenit evidentă necesitatea implementării unor măsuri pentru o dezvoltare urbană durabilă. La conferința Națiunilor Unite Habitat III din 2016, desfășurată în Quito, Ecuador, a fost adoptată noua Agendă urbană globală pentru dezvoltarea urbană durabilă. În cadrulacestei conferințe, reprezentanții țărilor participante, inclusiv ai României, și-au luat angajamentul să implementeze o serie de măsuri care să conducă la o dezvoltare urbană durabilă. Silk District, un proiect amplu de regenerare urbană  iniţiat de Prime Kapital la Iaşi, include soluţii pentru implementarea măsurilor recomandate la nivel mondial. Dezvoltatorii punctează câteva măsuri prin care viitorul ansamblu Silk District răspunde provocărilor urbane moderne.

Un proiect inovator care creeazăspațiiverzi valoroase

Silk District este un proiect care se înscrie pe direcţia de dezvoltare sustenabilă care înseamnă creştere urbană fără a consumaresurse de zoneverzi  existente. « Prin locaţia aleasă pentru Silk District, fosta platformă industrială Teba, vom valorifica eficient şi în beneficiul oraşului resursele deja existente. Oraşul poate creşte fără a pierde zone verzi de la periferie. Nu este necesară o nouă urbanizare, autorităţile locale nu trebuie să investească pentru a crea noi reţele de acces şi infrastructură», a declarat Maggie Kitshoff, director executiv Rezidenţial&Office Prime Kapital.

Silk District oferă soluţii pentru un Iaşi mai puţin poluat

Agenda urbană globală pentru dezvoltarea urbană durabilă cuprinde măsuri de reducere a poluării în oraşe, acestea punând accent pe utilizarea transportului public și pe scăderea emisiilor de carbon. Silk District oferă soluţii viabile laaceste două probleme punctuale. O parte semnificativă a deplasărilor către și dinspre noul cartier se va realiza cu ajutorul transportului public, în zona platformei industriale Teba existând deja infrastructură şi capacitate de transport în comun neutilizată la potențialul său maxim. În plus, dezvoltarea pe conceptul de funcţiuni mixte reduce tendința de a utiliza maşina personală. Se va limita astfel necesitatea deplasărilor repetate în oraş », a punctatMaggie Kitshoff

 Măsuri pentru reducerea emisiilor de carbon

Măsurile pentru preîntâmpinarea schimbărilor climatice prin reducerea emisiilor de carbon care duc la efectul de seră pun accent pe necesitatea creării de zone urbane verzi. Dezvoltatorii Silk District subliniază faptul că proiectul se înscrie pe această direcţie de dezvoltare sustenabilă. Viitorul ansamblu va transforma zona plină de betoane a fostei Platforme Tomiris într-un cartier verde: locurile de parcare vor fi în subteran, ceea ce a permis designerilor să aloce o suprafaţa generoasă de teren pe care se vor amenaja spaţii verzi, spaţii destinate circulaţiei pietonale, zone „car-free” şi spaţii de recreere. În plus, imobilele din Silk District vor deţine certificările BREEAM Excellent, standard internaţional pentru proiectare durabilă şi performanţă ecologică. „Silk District este un concept de cartier modern, prietenos cu mediul şi care nu risipeşte resurse. Vom planta copaci. Vom crea parcuri şi spaţii verzi, cu o combinaţie bogată de diverse plante. Astfel, asigurăm un ecosistem natural care va răci mediul, va reduce costul energiei şi va oferi rezidenţilor condiţii optime de muncă şi de petrecere a timpului liber”, a Maggie Kitshoff.

Promovarea spațiilor publice sigure, accesibile și care respectă mediul înconjurător

De asemenea, Agenda urbană globală pentru dezvoltarea urbană durabilă prevede că toate amenajările urbane trebuie să faciliteze relațiile interumane. Din această cauză, noul program cere creșterea spațiilor publice, cum ar fi trotuarele, spațiile ciclabile, grădinile publice, piețele publice și parcurile accesibile tuturor. « Silk District nu este destinat exclusiv rezidenţilor sau celor care vor lucra în centru. În parcuri şi zonele de recreere vor avea acces toţi ieşenii. În plus, copiii din zonă vor avea unde să se joace, într-un mediu sigur şi cu multe spaţii verzi. Aceasta este una dintre particularităţile proiectului Silk District: importanţa pe care o acordăm spaţiilor verzi. Nu va fi o zonă unde să predomine clădirile şi betonul, un aşa numit “ecosistem de asfalt” care e chiar mai lipsit de viaţă decât deşerturile. Silk District va ajuta orașul să ,,respire”, aproape jumătate din suprafaţa complexului (49%) fiind alocată spaţiilor verzi, de recreere și zonelor pietonale accesibile tuturor locuitorilor Iaşului”, a încheiat Maggie Kitshoff.