Silk District: care sunt beneficiile unui ansamblu de tip mixed-use?

Sharing is caring!

Silk District este unproiect imobiliar de amploare din Iași de tip mixed-use, un model de dezvoltare urbană ales de mari oraşe ale lumii datorită beneficiilor pe care le aduce. Beneficiile cele mai pregnante aduse de Silk District sunt: regenerarea unui fost sit industrial aflat în paragină; atragerea de noi angajatori și crearea de locuri de muncă; dezvoltarea unui ansamblu imobiliar compact, cu funcțiuni complementare optimizate peo zonărestrânsă, fără a distruge zonele verzi din vecinătatea acesteia; reducerea traficului și a poluării, permițând ieșenilor să-și folosească mai puțin mașinile; crearea de medii prietenoase pentru pietoni, datorită distanțelor scurte dintre locuințe, locul de muncă, destinațiile comerciale și de agrement; varietate în proiectare și design, oferind opțiuni pentru locuințe unice și multifamiliale.

„Pe măsură ce comunitățile moderne au devenit mai mobile, multe autorități locale au optat pentru acest mod de dezvoltare. Numeroase orașe au fost revitalizate prin implementarea unor proiecte de dezvoltare urbană de tip mixed-use, acestea având beneficii multiple. Dezvoltările care servesc zonele urbane centrale conservă resurse de teren valoroase, întineresc comunitatea și atrag tineri, datorită opțiunilor variate de angajare şi de locuire și, nu în ultimul rând, atrag alteinvestiţii. În plus, nu trebuie uitată sustentabilitateaşi amprenta ecologică: clădirile sunt mai eficiente energetic iar ansamblul este mult mai prietenos cu mediul. Silk District include toate aceste beneficii, transformând o fostă platformă industrială aflată în paragină într-un cartier verde adaptat nevoilor actuale”, a declarat MaggieKitshoff, director Executiv Rezidenţial&Office Prime Kapital.

Silk District va fi un cartier care le va permite ieşenilor să-şi trăiască viaţa de zi cu zi fără să facă zeci de drumuri săptămânal. Proiectele de tip mixed-use creează ansambluri unice în care oamenii pot locui, munci, se pot relaxa, îşi pot face cumpărăturile fără să fie nevoie să se deplaseze în afara cartierului, toate acestea cu un consum mai mic de resurse. „Conform unui studiu realizat de dezvoltatorul american LeFrois,municipalitățile pot economi chiar și 38% din costurile infrastructurii, în cazul dezvoltărilor compacte de tip mixed-use. Studiile au mai arătat faptul că pentru rezidenți, apropierea de magazine, restaurante sau chiar de locul lor de muncă promovează mersul pe jos sau cu bicicleta. Un studiu, realizat de Victoria Transport Policy Instituteîn2018, a descoperit că rezidenții din ansamblurile de tip mixed-useau redus la jumătate timpul petrecut la volan în comparație cu locuitoriizonelor periferice.

Beneficii pentru angajatori,  angajaţi, dar şi pentru autorităţile locale

Angajatorii, dar şiangajaţii beneficiază de sinergia diferitelor utilizări:  Silk District va oferi ieşenilor toate funcţiunile de care au nevoie zilnic: locuinţe, birouri, supermarket, magazine, restaurante, spaţii verzi vaste, un cartier pentru pietoni unde nu vor circula maşini, săli de fitness, grădiniţă. Zonele office vor fi conectate prin zone pietonale cu zonele rezidenţiale, comerciale, retail, servicii și astfel va fi asigurat accesul facil la restaurante, terase, curtea interioară verde, magazine etc. Astfel, angajații pot mânca la restaurantele din apropiere, iar cei care călătoresc în interes de afaceri pot sta în hotelul adiacent spațiului de birouri. Apropierea de activități recreative sau săli de sportoferă infrastructura necesară pentru a pune la dispozițiaangajaţilorcondiţii optime de muncă, relaxare și activități sportive. Să nu uităm de beneficiile  pentru administrațiile locale. Studiile arată că proiectele de dezvoltare de tip mixed-use oferă rentabilități semnificativ mai mari autorităţilor locale prin impozitele pe proprietăți, vânzări, venituri etc. De altfel, ”specialiştii de la Cushman&Wakefield Echinox care au realizat studiul de impact al proiectului Silk District estimează că implementarea proiectului va duce la apariţia a peste 10.000 de noi locuri de muncă în Iaşişi ar putea aduce la bugetul local 159 de milioane de euro în următorii 10 ani. În plus, autorităţile locale nu vor fi nevoite să investească în infrastructură. În zona unde se va dezvolta Silk District există deja o reţea de transport în comun bine dezvoltată care asigură legături cu toate cartiereleoraşului”, a mai  adăugat Maggie Kitshoff.

Dezvoltatorul Prime Kapitalîşi propune să realizeze la Iaşi un amplu proiect de reconversie a platformei industriale Teba într-un cartier modern: Silk District. Suprafaţa de 10 hectare de pe Calea Chişinăului va fi transformată începând cu 2020 într-un ansamblu imobiliar de ultimă generaţie, cu blocuri de locuinţemoderne, clădiri de birouri clasa A, hotel, săli de conferinţe, spaţii de retail şi servicii, spaţii verzi şi de agrement, inclusiv locuri de joacă pentru copii, o clinică medicală, o grădiniţă.

shares