Silicon Valley Bank, al doilea cel mai mare faliment al unei instituții financiare din istoria SUA

silicon valley

SVB a dat faliment desi a fost una dintre cele mai mari 20 de bănci comerciale din America. Acum se află sub controlul Corporației Federale de Asigurare a Depozitelor din SUA, după ce a devenit incapabilă să plătească clienților care și-au retras depozitele.

Deși experții au atenuat temerile legate de o contagiune mai amplă, prăbușirea băncii ar putea avea ramificații semnificative asupra sectoarelor de start-up și de tehnologie.

Înființată în 1983, Silicon Valley Bank a oferit finanțare pentru aproape jumătate din companiile americane de tehnologie și de sănătate susținute de capital de risc. Acestea au fost afectate de ratele mai mari ale dobânzilor și de diminuarea capitalului de risc.

Deși relativ necunoscută în afara Silicon Valley, SVB se afla printre primele 20 de bănci comerciale americane, cu active totale de 209 miliarde de dolari la sfârșitul anului trecut, potrivit FDIC.

Căderea sa uimitoare și aparent rapidă este cea mai mare închidere a unei bănci americane de la Washington Mutual în 2008.

SVB a anunțat că a vândut o mulțime de titluri de valoare în pierdere și că va vinde acțiuni noi în valoare de 2,25 miliarde de dolari pentru a-și consolida bilanțul.

Autoritățile de reglementare din California au închis vineri creditorul tehnologic. FDIC acționează în calitate de lichidator judiciar, ceea ce înseamnă, de obicei, că va lichida activele băncii pentru a plăti clienților săi, inclusiv deponenților și creditorilor.

FDIC, o agenție guvernamentală independentă care asigură depozitele bancare și supraveghează instituțiile financiare, a declarat că toți deponenții asigurați vor avea acces deplin la depozitele lor asigurate până cel târziu luni dimineață. Aceasta a precizat că va plăti deponenților neasigurați un „dividend în avans în cursul săptămânii viitoare”.

FDIC a preluat controlul vineri la mijlocul dimineții; de obicei, așteaptă până la închiderea piețelor.