Siguranta auto poate salva vieti!

Family-car-safety-image-land-scaled

foto: theaa.ie

In fiecare an, la nivel mondial, peste 180 000 de copii cu varsta de pana la 18 ani mor in accidente rutiere. 36% dintre copiii decedati in accidentele rutiere erau pasageri intr-un vehicul cu patru roti. Sunt statisticile negre care arata lipsa de atentie si responsabilitate a soferilor din intreaga lume. Pentru acesta categorie a fost organizat la Iasi un eveniment de informare si educare, chiar in curtea unui showroom auto.

La fiecare 8 minute, un copil moare intr-un accident rutier. Scaunul pentru copil, amplasat pe bancheta din spate a masinii reprezinta singurul element de siguranta pasiva. Odata folosit, poate reduce riscul de deces pana la 80%.

Multe familii nu dispun de astfel de dotari. In plus, unele scaune nu sunt conforme tipului de masina in care sunt montate.

„Senzorii trebuie sa fie verzi. Dupa impingem baza scaunului astfel incat sa faca corp comun cu spatarul masinii, asa ne dam seama daca scaunul este compatibil cu masina. Fixam piciorul in podeaua masinii, auzim un „clip” si se face verde.”, a declarat medicul specialist Alice Dona Mitu, fondatoarea Fundația Siguranța Auto Copii România.

O asociatie in colaborare cu un dealer auto din Iasi a organizat pe durata a doua zile un seminar de informare privind siguranta auto pentru copii.

„Au fost doua zile extrem de intense, iar marea bucurie a mea a fost ca foarte multi pariniti chiar sunt interesati, chiar au devenit constienti de importanta acestor deplasari cu masina in siguranta.”, a adăugat Alice Dona Mitu .

Cei care au participat la evenimentul din acest weekend au avut oportunitatea nu doar sa invete, ci sa si testeze masinile cele mai potrivite pentru  a transporta copiii din familie.

„Au fost foarte multe familii. Am vazut mai multi copii ca niciodata in curtea noastra. Parintii au fost foarte incantati ca au putut sa acceseze aceasta zona a fundatiei unde au putut  sa instaleze in mod gratuit  sau sa testeze daca au facut  instalarea scaunului corecta.”, a declarat Alina Buzila, specialist marketing.

Participantii au avut ocazia sa participe la drive-test si au plecat acasa cu informatii noi dupa participarea la seminarul de prim-ajutor.