Sidonia Susanu, medicul „minune” care a salvat membrele amputate a zeci de copii. „Peste ani, a venit cu o floare și mi-a mulțumit”

sidonia susanu

Un medic chirurg din Iași sfidează limitele medicinei reușind intervenții chirurgicale de reconstrucție care pot fi considerate adevarate miracole. Sunt peste 50 de copii ale căror picioare sau brațe au fost smulse în urma unor accidente grave și care acum aleargă și își pot îmbrățișă părinții datorită priceperii ei. Sidonia Susanu spune că efortul și oboseala intervențiilor care durează și mai bine de 20 de ore sunt compensate de recunoștința din ochii micilor pacienți.

Sidonia Susanu – șef secție chirurgie reparatorie:

I-am spus că atunci când vei avea primul salariu din munca ta, ai să ai voie să îmi cumperi o floare. Peste ani copilul devenit adult a terminat studiile superioare, s-a angajat și din primul ei salariu mi-a cumpărat o floare și a venit să-mi mulțumească pentru că în urma cu mai bine de zece ani am ajutat-o într-o situație delicată din viata ei.

Pentru medicul Sidonia Susanu, șeful secției de chirurgie plastică și reparatorie de la Spitalul Sfânta Maria din Iași, acesta a fost unul dintre cele mai emoționante gesturi de mulțumire din partea unui copil care a întrebat-o cum poate să o răsplătească pentru ca i-a salvat viața. Este medicul care reușește să realizeze cu succes operații în cazul unor copii care ajung la spital cu mâinile sau picioarele retezate în urma unor accidente grave.

Sidonia Susanu – șef secție chirurgie reparatorie:

„Într-o medie de cinci replantari pe an, probabil că sunt deja în jur de 50 de membre replantate, aici neîncadrându-se segmentele de membre mici, degete amputate.

La sfârșitul anului trecut, medicul Sidonia Susanu a reușit să reatașeze brațele Alexiei, adolescenta din Botoșani, rănită grav într-un accident de autocar, aceasta fiind o premieră pentru România și Europa, al doilea caz de acest fel din lume. Sunt intervenții care durează și 20 de ore, în care limitele medicinei sunt forțate la maximum.

Cel mai recent caz este al unui băiat de 15 ani care a fost pe punctul de a rămâne fără piciorul stâng după ce a fost lovit de tren în Vatra Dornei. A fost operat cu succes de medicii din Iași care speră acum la o evoluție favorabilă.